Δρ. Τσαγγαρίδης: Η αποχή συντηρεί την υφιστάμενη κατάσταση

Φιλοξενούμε σήμερα ένα νέο ανερχόμενο πολιτικό τον Δρ. Γιάννη Τσαγγαρίδη, Υποψήφιο Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Ο Δρ. Τσαγγαρίδης είναι ιδρυτικό μέλος, μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου και Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών. Εκπροσωπεί επίσης το Κίνημα στις διαβουλεύσεις για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας. 

Γεννήθηκε το 1975 και κατάγεται από τη Λεμεσό. Είναι Γενικός Χειρουργός Οδοντίατρος και διατηρεί το δικό του οδοντιατρείο στη Λεμεσό.
Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.
Είναι νυμφευμένος με την Δρ. ΜαρίλιαΠαναγιώτου και έχουν δύο παιδιά.
Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί του, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να καταγράψουμε την οπτική γωνιά με την οποία αντικρίζει τις πολιτικές εξελίξεις ένας νέος πολιτικός.

 Τι σας ώθησε να κατέλθετε σαν υποψήφιος στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές του Μάη;
«Ανέκαθεν ήμουν ενεργός πολίτης. Η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου για όλα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια στην πολιτική σκηνή του τόπου, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Παντού συμφέροντα, σκάνδαλα, διαφθορά, παλαιοκομματισμός. Είμαι και εγώ οργισμένος και προβληματισμένος και πιστεύω πως και μόνο με τη συμμετοχή μου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές έχω κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό μου. Βαρέθηκα τα κατεστημένα και δεν μπορώ να παραμείνω απλός θεατής και θύμα της ματαιοδοξίας που έντεχνα καλλιεργεί το σαθρό παλαιοκομματικό μας σύστημα. Με πληγώνει η απάθεια και ο ωχαδερφισμός που αναδεικνύεται από μια καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα των πολιτών. Είναι σαν μια υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να αναμετρηθούμε ως νέοι άνθρωποι με το σύστημα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο φυσικά. Το σύστημα είναι δεδομένο. Θέλω να έχω την ευκαιρία να αναμετρηθώ με αυτό με μοναδικό όπλο στην φαρέτρα μου τη συνείδηση μου. Θέλω να γίνονται πράξεις αυτά που καθρεφτίζονται στα μάτια των παιδιών μου. Θέλω ο κόσμος να ευημερεί και να είναι αισιόδοξος. Επίκεντρο να είναι ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί. Θέλω μια σύγχρονη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς κατοχή.»

Γιατί με τη Συμμαχία Πολιτών;
«Ως ιδρυτικό στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών, μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου και εκτελών χρέη Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου, η συμπερίληψη μου στο ψηφοδέλτιοτης Συμμαχίας Πολιτών ήταν αβίαστη και πέρα για πέρα συνειδητή. Μέσα από το νέο και ανατρεπτικόαυτό Κίνημαγνώρισα ανθρώπους από διάφορους πολιτικούς χώρους που άφησαν πίσω τους τα μικρά και ασήμαντα και επικεντρώθηκαν στα ουσιαστικά που μας ενώνουν, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Η ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών ήταν μια κοινωνική απαίτηση και αναγκαιότητα. Κόμμα μας είναι η Κύπρος και έγνοια μας το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί, το μέλλον οικοδομείται με αρχές και αξίες, μέσα από άφθαρτα και νέα υλικά. Το παλιό δεν μπορεί να ευαγγελίζεται πως μπορεί να φέρει την αλλαγή και την ανατροπή του κατεστημένου.»

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική σκηνή του τόπου;
«Καταρχάς αυτό που πρέπει να αλλάξει και χρειάζεται επίμονη προσπάθεια είναι η νοοτροπία όλων αυτών που πολιτεύονται. Η ειλικρίνεια και η παραδοχή πως δεν είναι παντογνώστες, η συνδρομή τεχνοκρατών για εμπεριστατωμένη αντίληψη των δεδομένων και η υπευθυνότητα μέσα από την δράση τους, χωρίς να κυριαρχεί ο φόβος κατάθεσης της προσωπικής τους άποψης, θα συμβάλουν στην αλλαγή της νοσηρής νοοτροπίας των πελατειακών σχέσεων μεταξύ κομμάτων και πολιτών. Πρέπει, τα κατ’ ευφημισμό κύτταρα της δημοκρατίας να μετατραπούν σε πραγματικά παράγοντας πολιτική και προάγοντας τη συμμετοχική δημοκρατία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Με εφαρμογή προτάσεων, όπως είναι η δυνατότητα να ανακαλούνται όλοι οι αξιωματούχοι της πολιτείας που εκλέγονται από το λαό, διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και με τις αποφάσεις τους επηρεάζουν το μέλλον του, οι αξιωματούχοι να τίθενται συνεχώς στην κρίση των πολιτών. Μόνο έτσι μπορούν οι πολίτες να καταστούν ενεργοί και να συμμετέχουν στα κοινά συνδιαμορφώνοντας τις εξελίξεις. Πρέπει να αποκτήσουν ξανά τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, βλέποντας τους πάντες να είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο, να υπάρχει αξιοκρατία, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Η ατιμωρησία που εκτρέφει την ασυδοσία πρέπει να εκλείψει.»

Ποιος είναι ο πρωταρχικός τομέας που προτίθεστε να δραστηριοποιηθείτε σε περίπτωση εκλογής σας;
«Όντας οδοντίατρος στο επάγγελμα και εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται με θέμα τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία, σίγουρα ο τομέας της υγείας αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία είναι επιτακτική ανάγκη. Το ΓεΣΥ είναι το μεγάλο στοίχημα και η μεγάλη υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολιτών. Είναι ένα διαχρονικό θέμα που πρέπει να υλοποιηθεί και η εφαρμογή του πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εθνικός σκοπός. Το σύστημα υγείας της πατρίδας μας βρίσκεται εδώ και καιρό στην εντατική. Όλοι μένουν στα ευχολόγια αναγνωρίζοντας μεν το πρόβλημα στο νευραλγικό αυτό τομέα αλλά λείπει η ουσιαστική βούληση για την επίλυση του.
Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, μεγάλες λίστες αναμονής, έλλειψη φαρμάκων, δαιδαλώδης διαδικασίες που καθιστούν το Υπουργείο Υγείας υδροκέφαλο, καταγγελίες για φακελάκια σε γιατρούς συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την σημερινή πραγματικότητα. Είναι λυπηρό οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, που αποδεδειγμένα διακατέχονται από υψηλό επίπεδο κατάρτισης, να θυματοποιούνται από την υφιστάμενη κατάσταση.»

Στη βάση των πιο πάνω, τι εισηγείστε ότι πρέπει να αλλάξει στον ευρύτερο τομέα της υγείας;

«Πρέπει να καταγραφούν άμεσα οι προτεραιότητες και να μην περιμένουμε την ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ γιατί θα χαθούν ανθρώπινες ζωές. Γι΄αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων μας, αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας και περιορισμός του σε στρατηγικό ρόλο, εύρυθμη λειτουργία Επιτροπής Φαρμάκων βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων και συνεργασία με την Ονομαστική και Αναθεωρητική Επιτροπή για ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης φαρμάκων, εγγραφή στο κρατικό συνταγολόγιο καινοτόμων φαρμάκων με βάσει την αποτελεσματικότητα και τις ανάγκες των ασθενών και όχι την τιμή, καταγραφή προτεραιοτήτων διαχείρισης κινδύνου, ολοκλήρωση και εγκατάσταση λογισμικού για μηχανογράφηση δεδομένων των νοσοκομείων μας, ορθολογιστική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων λαμβάνοντας υπόψη την υποστελέχωση, τις στρεβλώσεις στα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για πλήρη και καθολική κάλυψη του πληθυσμού.
Επείγουν οι πιο πάνω μεταρρυθμίσεις να γίνουν πράξη με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων και με τους ασθενείς στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Γιατροί, νοσηλευτές και τεχνοκράτες αποτελούν βασικές συνιστώσες των διαβουλεύσεων.
Επιπρόσθετα, πρέπει τώρα να κατατεθούν όλα τα συναφή με το ΓΕΣΥ Νομοσχέδια, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας να γίνει πράξη μετά από μερικά χρόνια.
Στην υγεία δεν μιλούμε για δαπάνες αλλά για επενδύσεις στον άνθρωπο. Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων.»

Έξοδος από το Μνημόνιο. Μύθος ή πραγματικότητα;
«Από την πρώτη στιγμή που υπογράφαμε τη δανειακή σύμβαση γνωρίζαμε πως η 31η Μαρτίου 2016 θα ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Ήταν η περίοδος που απορροφήσαμε τα κεφάλαια. Τώρα ξεκινά ουσιαστικά το Μνημόνιο αφού από το 2017 θα ξεκινήσουμε την αποπληρωμή του χρέους μας προς τους δανειστές μας καθώς και το δάνειο που μας έχει παραχωρηθεί από τη Ρωσία. Οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται βελτιωμένοι σε σχέση με αυτούς που αναμέναμε με τη λήξη της δανειακής μας σύμβασης αλλά η ουσία είναι πως οι αριθμοί δεν συνάδουν με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία, η συνεχιζόμενη ανεργία και η μαζική μετανάστευση των νέων μας αντικατοπτρίζουν την σκληρή πραγματικότητα. Είναι λογικό αφού η προσδοκώμενη και πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη, μέσω της πιστής εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος που μας επιβλήθηκε, δεν ήρθε ποτέ. Το successstory των κυβερνώντων δεν δικαιολογείται μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών και την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Το μαρτύριο της σταγόνας ουσιαστικά τώρα ξεκινά αφού χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας μας, θα κληθούμε να βάλουμε πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο. Δεν είναι ώρα ούτε για επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς αλλά ούτε και για μοιρολατρία. Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και σωστές αποφάσεις μακριά από ιδεοληψίες και λάθη του παρελθόντος.»

Είστε αισιόδοξος ως προς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο εθνικό μας θέμα;
«Δυστυχώς, είναι ολοφάνερο πως οι διαπραγματεύσεις λαθροβιούν. Το αδιέξοδο βρίσκεται ενώπιον μας. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτοξεύει απειλές όσο αφορά στη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της για το φυσικό αέριο, η Τουρκία κάνει κινήσεις προσάρτησης των κατεχομένων, εξαγγέλλοντας παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και προσφάτως γιόρταζε την ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς νερού χαρακτηρίζοντάς το «έργο του αιώνα». Ο κ. Ακκιντζί μέσω συνεντεύξεων του μας ξεκαθαρίζει πως μας βλέπει σαν μελλοντικούς συνεργάτες σε ένα συνεταιρισμό και όχι σαν συμπατριώτες. Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Άιντα επιμένει να μιλά για ευθυγράμμιση των άστρων και για μομέντουμ λύσης που δεν πρέπει να χαθεί. Ασφαλώς, με τα όσα διαμείβονται στις διαπραγματεύσεις, θα εννοεί λύση Τούρκικων προδιαγραφών, αλλιώς κλείσιμο του Εθνικού μας θέματος. Όλα αυτά προκαλούν απαισιοδοξία και επιβάλλουν επιτακτικά αλλαγή στρατηγικής για άρση του αδιεξόδου. Όταν επιμένεις σε μια πολιτική που αποδεδειγμένα σε οδηγεί σε αυτοεγκλωβισμό και λάθος μονοπάτια, δεν μπορείς να περιμένεις ως δια μαγείας άλλο αποτέλεσμα. Η πολιτική του καλού παιδιού έχει χρεοκοπήσει. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας γιατί κανένας άλλος δεν θα το κάνει για εμάς.»

Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες σε σχέση με τις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές 2016;
«Να συμμετάσχουν μαζικά και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στέλνοντας το μήνυμα πως δεν έχουν παραδοθεί άνευ όρων στους κανόνες του παιχνιδιού που ορίζει ο παλαιοκομματισμός. Η αποχή συντηρεί την υφιστάμενη κατάσταση και δεν δίνει διέξοδο από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα. Μόνο με τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση μπορείς να κερδίσεις την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το οφείλουμε πρωτίστως στα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας. Εξάλλου, να μην ξεχνάμε πως αυτή τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.»