Βάλτε φρένο στα μονοπώλια του κ. Σιακόλα

Όσο πιο πολύ ψάχνουμε τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε με ποιο τρόπο «εκμεταλλεύονται» Υπουργούς, Κυβερνήσεις και Υπουργεία οι «γνωστοί και ισχυροί» επιχειρηματίες του τόπου.

 

Η ανανέωση

Έγκυρες πληροφορίες του 24H επιβεβαιώνουν την προσπάθεια που γίνεται για πρόωρη ανανέωση της υφιστάμενης σύμβασης που έχει η Hermes με τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.

Το γεγονός και μόνο ότι γίνεται αυτή η συζήτηση μας προβληματίζει και ανησυχεί αφού ο στόχος του αρμόδιου Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μητσόπουλου θα έπρεπε να ήταν η επαναδιαπραγμάτευση προς όφελος του Κράτους βασικών όρων της υφιστάμενης συμφωνίας, η οποία προσβάλει το κάθε κράτος δικαίου και όχι η συζήτηση για ανανέωση αυτής της σύμβασης.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μητσόπουλος θα πρέπει να βρει λύσεις και να απαντήσει τα πιο κάτω ερωτήματα αντί να εμφανίζεται υπερασπιστής της ισχύουσας σύμβασης με δημόσιες τοποθετήσεις του και παρεμβάσεις ακόμα και στο 24Η δικαιολογώντας μία τέτοια σύμβαση υπέρ του ιδιώτη, εν προκειμένω του κ. Σιακόλα που υπέγραψε τη σύμβαση δημιουργίας και συντήρησης του αεροδρομίου.

 

Και τα ερωτήματα είναι:

1. Γιατί αναγκαστικά δώσατε και τα δυο Αεροδρόμια σε ένα Διαχειριστή επιτρέποντας τέτοιο μονοπώλιο, το οποίο επεδίωξε η τότε κυβέρνηση και δεν άλλαξαν οι επόμενες;

2. Γιατί, αφού η πλευρά Σιακόλα ζήτησε το αεροδρόμιο της Λάρνακας, εσείς της κάνατε δωράκι πακέτο και της Πάφου;

Αν δίνονταν σε δυο διαχειριστές θα υπήρχε υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και επιλογές προς τις Αεροπορικές Εταιρείες, και κυρίως τις Κυπριακές Αερογραμμές, και όχι να απειλείται ο εθνικός αερομεταφορέας μας (K.A.) από οποιαδήποτε Hermes και να φτάνουν στο γελοίο σημείο να κατάσχουν αεροπλάνο της.


Το πάθημα-μάθημα

Το μάθημα εδώ είναι ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος με τα λιμάνια μας.

Θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να φιλελευθεροποιηθεί η διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από Τρίτους προτού ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ, ούτως ώστε να είμαστε στην υγιή κατάσταση – από πλευράς ανταγωνισμού – που βρίσκεται σήμερα η CYTA.

Στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών υπάρχουν καλές επιλογές για τον καταναλωτή όπως η MTN, η CABLEBET, η PRIMETEL κτλ.


3. Γιατί επιτρέπουν το μονοπώλιο μέσα στα αεροδρόμια κυρίως από εταιρείες του Σιακόλα και εκμεταλλεύεται με το «έτσι θέλω» τα σχεδόν εφτά εκατομμύρια ταξιδιώτες που «εγκλωβισμένοι» στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αγοράζουν μέσα από το από μονοπωλιακό καθεστώς του.

Εχοντας διαβάσει όλες τις συμβάσεις της Κυβέρνησης με το Αεροδρόμιο γνωρίζουμε ότι το κράτος μπορεί να επέμβει και να απαιτήσει διαφάνεια και σωστές διαδικασίες για τις προσφορές όλων των υπηρεσιών εντός του αεροδρομίου. Ας τερματιστούν τα μονοπώλια κ. Μητσόπουλε.

4. Να φύγει ο όρος που δίνει το δικαίωμα για αποζημίωση στην Hermes εάν αυξηθούν οι ταξιδιώτες από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου.

Λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το αεροδρόμιο της Λάρνακας για να μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό και να μην ζητά προστασία και αποζημιώσεις από το κράτος.

 

Αναπάντητα ερωτήματα

Υπάρχουν βέβαια και τα πιο κάτω ερωτήματα που θα απαντήσουμε εμείς σύντομα αφού θα αποκαλύψουν κι άλλες πτυχές αυτής της υπόθεσης.

1. Γιατί να στοιχίσει 650 εκατομμύρια ευρώ το αεροδρόμιο αντί όπως οι ειδικοί υπολόγιζαν γύρω στα 400 εκατομμύρια; Που πήγαν τα έξτρα λεφτά και ποιους βόλευε αυτό το «αυξημένο κόστος»;

Μάλιστα τότε η J & P. τόνιζε ότι η Κύπρος θα αποκτήσει τα ακριβότερα αεροδρόμια.

2. Γιατί δεν έδωσαν την προσφορά του αεροδρομίου στην J & P. (οικ. Παρασκευαϊδη) οι οποίοι ζητούσαν εξασφαλίσεις από την Κυβέρνηση εάν επιτρέπονταν οι πτήσεις από τα κατεχόμενα. Γιατί απόρριψαν την προσφορά της J&P που ήταν καλύτερη από αυτή του κ. Σιακόλα και τελικά δέχτηκαν όρο αποζημίωσης στην Hermes του Σιακόλα και αναφορικά με το παράνομο Αεροδρόμιο κάτι που αρνήθηκαν του κ. Παρασκευαίδη;

3. Γιατί δεν είναι γνωστή η φόρμουλα μέσα από την οποία υπολογίζεται ο τρόπος πληρωμής προς το Κράτος (Variable Concession);

4. Πού βρίσκεται το οικονομικό μοντέλο (Financial Model) μέσα από το οποίο επιβεβαιώνεται η σύμβαση και μπορεί ένας να αποκαλύψει το μέγεθος του;

Πώς είναι δυνατόν να μην το έχει ούτε η Βουλή;

 

Διαφάνεια κύριοι. Διαφάνεια.

Αυτό που δεν έγινε τότε και τις όποιες αντίθετες φωνές τις έπνιξαν όταν έκαναν λόγω για πανάκριβα αεροδρόμια και για ερωτηματικά που τόσα χρόνια μετά δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Για αυτό κ. Μητσόπουλε σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, όπως έχετε δείξει ότι θέλετε και άμεσα να επαναδιαπραγματευτείτε τους όρους του συμβολαίου διορθώνοντας τα κακώς κείμενα τερματίζοντας τα μονοπώλια, σταματώντας μελλοντικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις (θα μας θυμηθείτε) και βάλτε φρένο σε επιχειρηματίες όπως ο κ. Σιακόλας να λειτουργούν ως κράτος εν κράτη στη μικρή μας χώρα.