Weekend Special: “Η Κύπρος πρέπει και μπορεί να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη”

To 24Η βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε διάλεξη με τίτλο «Η Κύπρος και ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ». Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ. Μάριος Ευθυμιόπουλος, Ιδρυτής του Strategy International (http://www.strategyinternational.org), ειδικός σε θέματα του ΝΑΤΟ, διεθνών και πολιτικών σχέσεων.

  

Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος μίλησε στην κάμερα του 24Η σχετικά με το αν η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και κατά πόσον μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, ακόμα κι αν είναι μια χώρα η οποία μαστίζεται από οικονομική κρίση.  

Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος τόνισε πως: «Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι παρακλάδι του ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε το 1994, με την Συνθήκη της Μαδρίτης». Σκοπός η δημιουργία της «Προ των πυλών διαδικασίας για μια χώρα η οποία θέλει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ». Η διαφορά είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η πλήρης εναρμόνιση και ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ αλλά η σύμπραξη σε ορισμένα θέματα. Η Κύπρος μπορεί να μπει στον Συνεταιρισμό και να δημιουργήσει μια διπλωματική ομάδα η οποία θα παρίσταται στις Συνόδους του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο έχουν καταφέρει κράτη που δεν είναι μέλη του Ευρω-Ατλαντικού Τόξου, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ερωτηθείς για τον αν η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στον Συνεταιρισμό, ο Δρ. Ευθυμιόπουλος απήντησε πως:  “Δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση στο δεδομένο αυτό. Παρ’ολ΄αυτά πρέπει να υπάρξει ένας μοχλός σχετικός με την οικονομία και την ασφάλεια, ο οποίος θα προσφέρει στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ να βοηθήσει όπου μπορεί. Η χρονική στιγμή επηρεάζεται από τις δεδομένες πολιτικές συνθήκες στην περιοχή, όπως η Αραβική Άνοιξη αλλά και η ανάπτυξη της Ευρω-Βορειοατλαντικής Κουλτούρας προς τις Μεσανατολικές χώρες δίνουν μια ιδαίτερα σημαντική ιδιότητα στην Κύπρο λόγω της ασφαλούς της γεωπολιτικής θέσης. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ενας μοχλό ανάπτυξης, σταθερότητας και άμυνας. Την προηγούμενη πενταετία υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες επειδή η οικονομία δεν ήταν σε δυσπραγία.  Αλλά πάλι το θεμα δεν άπτεται σε θέματα οικονομίας αλλά σε θέματα διπλωματίας». Όπως μας δήλωσε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος  αφορά κυρίως τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Όπως υπογράμμισε «Είναι θέμα επένδυσης και όχι θέμα λιτότητας»

Για το θέμα αν η Τουρκία, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αρνηθεί την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό ο Δρ. Ευθυμιόπουλος είπε πως: «Με την ανάλογη διαπραγμάτευση και την ανάλογη ομάδα καθώς και με την ανάλογη διαβούλευση, μπορεί να δώσει την συγκατάβασή της. Είναι ομαδικές, συλλογικές, κυβερνητικές αποφάσεις των Υπουργείων αλλά και των ανθρώπων οι οποίες διέπουν την διαπραγματευτική ομάδα».

Επίσης, στην διάλεξη υπήρξε συντονιστής ο Καθηγητής Farid Mirbagheri, της Έδρας των Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος δήλωσε στην κάμερα του 24Η τις απόψεις του σχετικά με την θέση της Κύπρου και κατα πόσον μπορεί η χώρα μας να μπει στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο κ. Mirbagheri δήλωσε πως «η απόφαση είναι της Κυπριακής Κυβέρνησης. Η Κύπρος είναι στενά συνδεδεμένη με δυο χώρες του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία και για να προχωρήσει η πορεία της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, πρέπει να υπάρξει συγκατάβαση όλων των μελών. Το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί για να προχωρήσει το θέμα».

Ερωτηθείς για το αν η οικονομική κρίση επηρεάζει την πορεία της Κύπρου, ο Καθηγητής Mirbagheri μας είπε πως: « Δεν είμαι σίγουρος αν είναι αναγκαίο να συνδέσουμε την οικονομία με τον Συνεταιρισμό  Η Κυπριακή οικονομική κρίση είναι μια επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ενώ το θέμα του Συνεταιρισμού είναι ουσιαστικά μια στρατιωτική συμμαχία. Είναι κυρίως διπλωματικό και στρατιωτικό θέμα».

Σ’αυτό το σημείο αξίζει ν’αναφερθεί πως ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου ενημέρωσε τον Πρέσβη της Δανίας, σε συνάντηση τους, πως η Κύπρος σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».