“Welcome to Cyprus”

{loadposition ba_textlink}

Ο τουρισμός είναι, εδώ και πολλά χρόνια, μια σημαντική πηγή εσόδων για τους Κύπριους καταστηματάρχες και κατ’ επέκταση το κράτος. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ο τουρισμός για το 2015, παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γεγονός που επιβεβαιώνει και ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί μας τον Μάιο. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, παρουσιάστηκε αύξηση στις αφίξεις τουριστών, καθώς τον Μάιο του 2015 ανήλθαν σε 307,449 σε σύγκριση με 293,181 τον Μάιο του περασμένου έτους. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 οι αφίξεις ανήλθαν στις 698,932 σε σύγκριση με 637,617 την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Πέραν όμως της αύξησης που παρουσιάζεται, πώς βλέπουν οι ίδιοι οι επισκέπτες την εικόνα του νησιού μας και πώς την αξιολογούν; Η «24» βρέθηκε στην οδό Λήδρας στην παλιά Λευκωσία και συνομίλησε με ομάδες τουριστών, αλλά και ντόπιων κατοίκων του νησιού, ακούγοντας τη γνώμη τους για τις τιμές, αλλά και την ποιότητα της εξυπηρέτησης.

Θετικοί για τις εγκαταστάσεις…

Γενικά ευχαριστημένοι εμφανίστηκαν οι τουρίστες, καθώς «εξυμνούσαν» τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στις οποίες διέμεναν κάνοντας λόγο για λογικές και προσιτές τιμές. Όπως δήλωσε στην «24» ο Άγγλος Γουόλτερ Σμιθ «είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Κύπρο διακοπές. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με την εξυπηρέτηση και τις τιμές του ξενοδοχείου, αλλά και των εστιατορίων. Δεν αντιμετωπίσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Το μόνο που μας ‘ενόχλησε’ είναι η ζέστη. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες. Αλλά θα το ξέρουμε για το μέλλον που θα ξαναεπισκεφθούμε το νησί».

Δυσανάλογες τιμές

Υπήρξαν όμως και εκείνοι που μίλησαν για κακή εξυπηρέτηση και τιμές που δεν συμπίπτουν με την ποιότητα της εξυπηρέτησης. «Πιστεύω πως οι τιμές είναι πιο πάνω σε σύγκριση με την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Εάν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τις ίδιες τιμές στα εστιατόριά τους, πρέπει να αυξήσουν την ποιότητα», είπε ο ασιάτης Γουόνκ Χονκ. Σε ερώτηση για το τί προσφέρει ή πρωτεύουσα όσον αφορά στα αξιοθέατα και την ψυχαγωγία απάντησε πως «στην Λευκωσία δεν θα έρθεις για την νυκτερινή ζωή ή για το ξέφρενο κλάμπινγκ. Την θεωρώ κάτι σαν ένα αξιοθέατο από μόνη της, καθώς είναι γεμάτη ιστορία και μνημεία. Το γεγονός ότι είναι μοιρασμένη στη μέση προσθέτει μια μελαγχολική γοητεία σε αυτή που σε ελκύει περισσότερο για να ικανοποιήσει την περιέργεια σου γι’ αυτή». Κατέληξε χαριτολογώντας λέγοντας πως «εάν ήθελα νυκτερινή ζωή και γλέντι θα πήγαινα στην Αγία Νάπα. Κάτι το οποίο έχω στα υπόψη για τις επόμενες μέρες».

«Δυο ευρώ ένα μπουκάλι νερό»

Οι κάτοικοι του νησιού μίλησαν και εκείνοι με την σειρά τους για προσιτές τιμές στις τουριστικές περιοχές που επισκέπτονται. Ο κύριος Ανδρέας Κωνσταντίνου είπε στην «24» πως «οι τιμές είναι κανονικές. Κάθε καλοκαίρι πηγαίνω οικογενειακώς στην Λάρνακα ή στην Πάφο για θάλασσα ή για μονοήμερη εκδρομή. Οι τιμές είναι από κανονικές μέχρι ελάχιστα ‘τσιμπημένες’. Εντάξει, θέλουν και εκείνοι να βγάλουν ένα μεροκάματο. Λογικό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπως στην Αγία Νάπα, που πουλούσαν μικρή μπουκάλα νερού 1,50 και 2€. Μιλούμε για απαράδεκτα πράγματα».

«Σε μόνιμες διακοπές»

Πέραν, όμως, των περιπτώσεων του εσωτερικού τουρισμού υπήρξαν και εκείνοι τους οποίους η κρίση δεν τους αφήνει να πάνε πουθενά. Ο κύριος Χρίστος Αγαπίου δήλωσε πως «εδώ και τρία χρόνια είμαι άνεργος. Δεν έχω εισόδημα από πουθενά. Είμαι σε μόνιμες διακοπές, μπορείς να πεις, ώσπου να βγω στη σύνταξη σε 4-5 χρόνια».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!