Χριστούγεννα: Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Του Νικόλα Γεωργίου

Το 24Η επικοινώνησε με τη ψυχολόγο, Δρ. Ελένη Αριστοδήμου, για να μας δώσει απαντήσεις στα πιο πάνω, καθώς και σε άλλα, ερωτήματα.

Ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πώς αυτές οι μέρες επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή μας; 

Συνήθως για όλους μας οι μέρες αυτές είναι μέρες, όπως λέμε, χαράς και αγάπης. Οι περισσότεροι διακατέχονται από μία θετική ενέργεια, λόγω της γενικής εορταστικής ατμόσφαιρας και άλλοι, που δεν ενθουσιάζονται και τόσο από αυτές τις μέρες, παρασύρονται από το γενικό κλίμα που επικρατεί σε δρόμους, καταστήματα και υπεραγορές. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι «βάσανο».

Ποιοι είναι κυρίως οι λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή μας τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Σίγουρα η μοναξιά που νιώθουν κάποια άτομα, ευθύνεται κυρίως για την αντιστροφή του καλού κλίματος, στη ψυχολογία τους. Το να βλέπεις άλλους ευτυχισμένους δεν σημαίνει ότι σε κάνει και σένα ευτυχισμένο. Αν για παράδειγμα κάποιοι άνθρωποι έχουν συνδέσει αυτές τις μέρες με άτομα και καταστάσεις, η απουσία αυτών έχει ως αποτέλεσμα την κακή ψυχολογία τις μέρες των γιορτών. Λόγου χάρη ένας χωρισμός, ή, η απώλεια ενός προσώπου. Το γιορτινό κλίμα δεν σημαίνει κατ’ επέκταση γιορτή για όλους. 

Η οικονομική κρίση έχει συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των ατόμων που επηρεάζονται αρνητικά;

Φυσικά και είναι ένας λόγος, πολύ σημαντικός. Η οικονομική κατάσταση πολλών ανθρώπων δεν τους αφήνει να χαρούν, όσο θα ήθελαν ή ήλπιζαν, τις γιορτές. Είναι κάτι που βλέπω καθημερινά, λόγω του επαγγέλματός μου, ότι πολλά άτομα ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη ψυχοσύνθεσή τους. Όλοι θέλουν να αγοράσουν δώρα σε αγαπημένα τους πρόσωπα, να κάνουν κάτι διαφορετικό αυτές τις μέρες και η τα οικονομικά τους δεν το επιτρέπουν. Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για έναν άνθρωπο να θέλει, αλλά να μην μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα.

Ποιες ηλικίες κυρίως επηρεάζονται περισσότερο;

Θα έλεγα κυρίως άτομα μεταξύ 45-60 χρόνων. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν οικογένειες, είναι οικογενειάρχες και νιώθουν το αίσθημα της ευθύνης να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στην οικογένειά τους ενόψει εορτών. Πολλοί από αυτούς, είτε γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε γιατί ο μισθός τους δεν είναι στα επίπεδα άλλων χρόνων, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αυτά που θα ήθελαν, ή αν θέλετε αυτά που πρόσφεραν τόσα χρόνια. Αυτό τους κάνει να νιώθουν ότι, πλέον, δεν ανταποκρίνονται επάξια στις απαιτήσεις της οικογένειάς τους και δεν είναι επαρκείς προς αυτή.  

Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Κύπριος σε ποιο βαθμό επηρεάζεται;

Όπως έχω αναφέρει ο Κύπριος έχει επηρεαστεί αρκετά από αυτή την κατάσταση. Κάθε λαός αντιμετωπίζει διαφορετικά τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν, ανάλογα με την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε λαού. Στην Κύπρο, παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουμε ένα μαγικό τρόπο, στην τελική, να λέμε «όλα θα πάνε καλά». Αυτό ίσως είναι ένα συν στην όλη κατάσταση, αφού αφήνει στον καθένα μια κρυφή ελπίδα ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο. Έχουμε επηρεαστεί, αλλά θα επηρεαζόμασταν ακόμη περισσότερο, αν δεν ήμασταν, έστω και λίγο, αισιόδοξοι για το μέλλον. 

Η όποια κακή ψυχολογία μπορεί να έχει ένα άτομο, συνδέεται με την αυξημένη αγορά προϊόντων, κυρίως ρουχισμού; Το λεγόμενο shopping therapy.

Μπορώ να πω ότι σε κάποιο βαθμό επηρεάζει, ειδικά σε περιπτώσεις που ένας άνθρωπος είναι μόνος του, και εφόσον έχει την οικονομική ευχέρεια να το κάνει, αναλώνεται στην αγορά προϊόντων, αφού το θεωρεί ως ένα μέσο εκτόνωσης. «Παρασύρεται» και από το γενικό κλίμα των ημερών, που πολλοί αγοράζουν δώρα για τους δικούς τους και ως αποτέλεσμα καταφεύγει στην τακτική του shopping therapy. 

Πώς μπορεί κάποιος άνθρωπος, ο οποίος έχει επηρεαστεί αρνητικά από το κλίμα των εορτών, να αναθεωρήσει τον τρόπο σκέψης του και να απολαύσει τις γιορτές όπως η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου;

Είναι αρκετό κάποιος να κατανοήσει πως αν κάτι άλλαξε στην οικογένειά του και δεν είναι όπως παλιά, δεν είναι ευθύνη δική του. Η κοινωνία μας και η οικονομία μας έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει όλοι να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών, χωρίς όμως να φορτώνουμε στον εαυτό μας άδικες ευθύνες επειδή δεν μπορούμε να προσφέρουμε όσα θέλουμε, ή όσα έχουμε μάθει στους άλλους ότι μπορούμε να προσφέρουμε. Η προσφορά δεν είναι θέμα ικανότητας.

Κρατώντας μια φράση της Δρ. Αριστοδήμου, “στην Κύπρο έχουμε ένα μαγικό τρόπο, στην τελική, να λέμε όλα θα πάνε καλά“, καταδευκνύει τον τρόπο σκέψης του Κύπριου πολίτη. Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό το “μαγικό τρόπο” ζωντανό συνδυάζοντάς τον με τη μαγεία των Χριστουγέννων.