YΠΠΑΙΔ: “Μονόδρομος η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης”

{loadposition ba_textlink}

Η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι μονόδρομος δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πλάνο για αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία κατά κύριο λόγο εξέτασε τα ανοικτά ζητήματα των δημοσίων σχολείων της Λάρνακας και το θέμα της δημιουργίας σχολής υδρογονανθράκων και ωκεανογραφίας στη Λάρνακα, είπε πως “θεωρούμε ότι η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης είναι μονόδρομος».

Όπως είπε, το ολοκληρωμένο πλάνο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων τεχνικών σχολών και αναβάθμιση υφισταμένων.

Στο πλάνο αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνεται και η νέα τεχνική σχολή Λάρνακας, της οποίας τα σχετικά κονδύλια θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2017, έτσι ώστε να ξεκινήσει το έργο με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης να είναι 2 με 3 χρόνια.

Είπε ότι το Υπουργείο εξετάζει το ευρύτερα το θέμα των υποδομών των σχολείων της Λάρνακας, προσθέτοντας πως αποφασίστηκε στη συνεδρία όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλους τους παράγοντες της πόλης για να παρουσιαστούν οι προθέσεις του Υπουργείου.

Πάντως, ο κ, Καδής επεσήμανε πως διαπιστώνουμε μια τάση προς τις τεχνικές σχολές, που είναι δικαιολογημένη καθώς η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των μαθητών που επιλέγουν τεχνική εκπαίδευση. «Θέλουμε να ανεβάσουμε αυτό το ποσοστό διότι το έχει ανάγκη η αγορά εργασίας και η οικονομία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της εγκατάστασης πανεπιστημιακού τμήματος στο χώρο του λεπροκομείου στη Λάρνακα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει προκαταρκτικά τη δημιουργία πανεπιστημιακών υποδομών στο πρώην λεπροκομείο στη Λάρνακα.

Πρόσθεσε ότι για τις τρεις από τις τέσσερις σχολές υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συνεννόηση και μια συμφωνία ως προς το πού πρέπει να κινηθούμε.

Ανέφερε επίσης ότι για το τμήμα των χημικών μηχανικών και στα δύο πανεπιστήμια βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαβούλευση.

“Εν πάση περιπτώσει αν τελικά το Πανεπιστήμιο αποφασίσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον του η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος στο συγκεκριμένο χώρο τότε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα δούμε ποια άλλη υποδομή πανεπιστημιακή θα εγκατασταθεί σε αυτό το χώρο.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων στη Λάρνακα, προσθέτοντας ότι το το Υπουργείο Παιδείας έχει καθορίσει χρονοδιαγράμματα.

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην ανταλλαγή της γης για τη Διανέλλειο αναφέροντας ότι ο Υπουργός Παιδείας σε συνάντηση στη Λάρνακα θα προβεί σε ολιστική εξέταση των ζητημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ακόμα ότι έχει εκφραστεί η πολιτική θέση ότι αν οι εταιρείες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πάνε Λεμεσό η σχολή μηχανικών χημικών και υδρογονανθράκων θα πάει στη Λεμεσό.

Ερωτηθείς ποιοι εξέφρασαν αυτή τη θέση, ο κ. Λουρουτζιάτης της είπε “Βουλευτές και όχι μόνο”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι στα θέματα εκπαίδευσης στη Λάρνακα υπάρχουν ανοικτά δύο μεγάλα ζητήματα, το ένα είναι το θέμα της ανταλλαγή γης με την Επιτροπή Διαχείριση του Κληροδοτήματος Διανέλλου, καθώς έπρεπε να είχε γίνει η ανταλλαγή, ωστόσο δεν έγινε και η διαχειριστική επιτροπή αποφάσισε να εκμισθώσει το χώρο για να αναγερθεί σχολή ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Γεωργίου απηύθυνε έκκληση προς Υπουργό Εσωτερικών όπως επιληφθεί άμεσα του θέματος ώστε ο χώρος να μείνει στη δημόσια εκπαίδευση της πόλης.

Το άλλο ζήτημα, συνέχισε, είναι η κακή κατάσταση των κτηρίων στην Τεχνική Σχολή του Αγίου Λαζαρου και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο προϋπολογισμό του 2017 θα υπάρχει κονδύλι για την κτιριακή αναβάθμιση, πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα πως ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας διεξήχθη έντονη συζήτηση για ανέγερση πανεπιστημιακών σχολών στο χώρο του παλαιού Λεπροκομείου.

Είπε πως μέχρι του παρόντος ο χώρος δεν έχει αποχαρακτηρίσει από Φύση 2000.

Πρόσθεσε ότι ο Πρύτανης διασυνδέει τη σχολή χημικών μηχανικών με την παρουσία των εταιρειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην πόλη. Πρόσθεσε ότι αυτό συνιστά παρέμβαση σε μια διελκυστίνδα στις τοπικές αρχές και ένα θέμα που αφορά καθαρά τους δημότες Λάρνακας.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακας πρέπει να είναι πέρα και έξω από την παρουσία των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Πηγή: KYΠΕ