Αποκλειστικό: Σχέση Γενικού Εισαγγελέα με εφημερίδα


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η αρχή…

Περίεργες… συμπτώσεις γίνονται τελευταία στη Κύπρο με αφορμή τον περιβόητο νόμο περί συμμόρφωσης της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες επεισοδίων με δικαστικούς κλητήρες να κατάσχουν περιουσία του Κράτους. Θυμόμαστε την περίπτωση του κρατικού αυτοκινήτου του – τότε υπουργού Εσωτερικών – Νεοκλή Συλικιώτη και πρόσφατα με το όχημα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» ο Γενικός Εισαγγελέας σ’ αυτήν την πρακτική, προωθήθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την απαγόρευση εκποιήσεων κατά του κράτους. Αντίθετος – με αρθρογραφία του στο 24h.com.cy εμφανίστη και ο δικηγόρος, βουλευτής και πρώην Ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας (κρατήστε αυτήν την ιδιότητα) Ρίκκος Μαππουρίδης. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα του άρθρου: «Όταν για σκοπούς πολιτικού εντυπωσιασμού επιχειρήθηκε η εκποίηση του οχήματος του Γενικού Εισαγγελέα, αντί αυτός να προβληματιστεί για τους λόγους που προκάλεσαν μια τέτοια ενέργεια, επιχείρησε χρησιμοποιώντας την εξουσία του, να προωθήσει Νομοσχέδιο για απαγόρευση εκποιήσεων κατά του κράτους. Η νοοτροπία αυτή της αποσπασματικής αντιμετώπισης θεμάτων που μας ενοχλούν προσωπικά με την επιβολή θεσμικών λύσεων, φανερώνει τόσο την έλλειψη αντίληψης της Δημοκρατίας, όσο και κοντόφθαλμη θεώρηση του ευρύτερου νομικού συστήματος. Είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω σκληρά γιατί το Νομοσχέδιο δεν προέρχεται από έναν αδαή νομικό ή από πρόσωπο που παρακινείται από πολιτικά συμφέροντα, αλλά το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, τον προστάτη της έννομης τάξης και τον ανεξάρτητο αξιωματούχο που προΐσταται ολόκληρου του δικηγορικού κόσμου». Το άρθρο του κ. Μαππουρίδη φαίνεται ότι προκάλεσε σωρεία… συμπτώσεων, που αφήνει εκτεθειμένο τον κ. Κληρίδη.

Ο Φάκελος που εκθέτει

Από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα – σύμφωνα με πληροφορίες της «24» – ζητείται από το αρχείο φάκελος υπόθεσης απαλλοτρίωσης γης στη Λευκωσία. Εντελώς… συμπτωματικά και «ως δια μαγείας», ο φάκελος βρίσκεται στα γραφεία καθημερινής εφημερίδας, που αποκαλύπτει – όπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ – τεράστιες ευθύνες για τον κ. Μαππουρίδη. Πρόκειται για την υπόθεση απαλλοτρίωσης έκτασης γης στην Έγκωμη, η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Μάριο Βαρναβίδη. Η έκταση βρίσκεται πίσω από την Κρατική Έκθεση Κύπρου, στο σημείο ακριβώς, που πριν από λίγους μήνες δημιουργήθηκε αφετηρία των Αστικών Λεωφορεί-ων Λευκωσίας. Η «24» έκανε έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα και διαθέτει όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι την ευθύνη για την εκτίμηση της αξίας της γης, την έχει το Κτηματολόγιο. 

Η υπόθεση

Στην εφημερίδα διαβάζουμε για έκδοση (εκ συμφώνου) απόφασης με την οποία το κράτος ανέλαβε να πληρώσει σε ιδιοκτήτες γης ποσό 1 εκατ. 360 χιλιάδων ευρώ, πλέον τόκων, ενώ η αρχική προσφορά, μετά από εκτίμηση του Κτηματολογίου, ήταν μόλις 300.000 ευρώ. Μάλιστα αναφέρεται ότι το Κτηματολόγιο βρέθηκε προ τετελεσμένων της συμφωνίας και το κόστος πλέον με τους τόκους έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

 «Υπερβολικά μεγάλο ποσό», σημειώνεται στο δημοσίευμα, «το οποίο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εκτιμητικά και δεν αντιπροσωπεύει τη δίκαιη και εύλογη αποζημίωση…» .Όμως με δύο τηλέφωνα θα μπορούσε κανείς να μάθει ότι η πραγματική αξία του οικοπέδου άγγιζε τότε τα 2.3 εκατομμύρια ευρώ. Όμως με το σκεπτικό ότι θα δημιουργείτο δρόμος, άρα το οικόπεδο θα αποκτούσε υπεραξία έριξαν την τιμή στις 300 χιλιάδες. Λεπτομέρεια που… ξεχάστηκε και υπενθυμίζουμε: Το οικόπεδο είχε ήδη δρόμο και στις αρχικές συζητήσεις οι εκπρόσωποι του κτηματολογίου το αγνοούσαν, άρα η αξία έπρεπε να ήταν πάνω από 2 εκατομμύρια. Συμπέρασμα, ότι έκλεισε στο ένα εκατομμύριο ήταν επιτυχία για το κράτος. Η «24» έχει στην κατοχή της έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η εκτίμηση της συγκεκριμένης έκτασης έγινε από το Κτηματολόγιο μετά από συσκέψεις που έλαβαν χώρα στις 20 Ιανουαρίου 2012 και 29 Φεβρουαρίου. Στις συσκέψεις αυτές έλαβαν μέρος οι δικηγόροι του απαιτητή, επιχειρηματία Μάριου Βαρναβίδη, εκτιμητές του Κτηματολογίου (κ.κ. Πάμπος Χαραλάμπους και Μύρια Βασιλειάδου) και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. 

Τα ερωτήματα 

Επομένως από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι το Κτηματολόγιο δεν είχε γνώση του ύψους της εκτίμησης της συγκεκριμένης έκτασης; Ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουν οι λειτουργοί του Κτηματολογίου. Ένα άλλο κενό που πρέπει να καλυφθεί από την Γενική Εισαγγελία είναι γιατί τόση αργοπορία σε μια υπόθεση που «σέρνεται» από το 2012, όταν είναι γνωστό ότι η όποια καθυστέρηση στην τελική διευθέτησή της κοστίζει χιλιάδες ευρώ στο Κράτος;

Πρέπει επίσης να απαντηθεί και το ερώτημα γιατί το Κτηματολόγιο διαφωνεί με την εκτίμηση για το ποσό της απαλλοτρίωσης, την στιγμή που κατά την έκδοση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με ημερομηνία 6 Ιουνίου 2012, κι ενώ στην αίθουσα του Δικαστηρίου παρίστατο και εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, δεν εκφράστηκε ένσταση επί της δικαστικής απόφασης; 

Πότε αλήθεια «ανακάλυψε» το Κτηματολόγιο και οι λειτουργοί του, ότι… διαφωνούσαν; 

Η κόντρα και ο «ίδιος» νόμος με την Ελλάδα

 Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές για την «κόντρα» του Γενικού Εισαγγελέα με τον βουλευτή Ρίκκο Μαππουρίδη, σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο περί «συμμόρφωσης του Κράτους προς τις δικαστικές αποφάσεις». Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποκλείει την δυνατότητα κατάσχεσης και εκποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, λόγω οφειλών σε ιδιώτες. Προφανώς ούτε εδώ μας τα λέει καλά η Νομική Υπηρεσία του Κράτους, αφού υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι το ίδιο με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων. Όμως ο ελλαδικός νόμος είναι πολύ πιο σκληρός από τον προτεινόμενο στη Κύπρο νόμο. Ο λόγος είναι απλός: Βάσει του ελληνικού νόμου, το Κράτος έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, το αργότερο εντός τριών (3) μηνών, ενώ ο προτεινόμενος νόμος στη Κύπρο δεν θέτει χρονικά περιθώρια για συμμόρφωση του Κράτους. Οπότε οι ιδιώτες που ενάγουν την Δημοκρατία και κερδίζουν τελεσίδικα την υπόθεση, έχουν κερδίσει την υπόθεση στα δικαστήρια, αλλά έχουν λαμβάνουν από το κράτος όποτε και αν…

Εάν αυτό είναι Kράτος δικαίου τότε την πατήσαμε. Μου θυμίζει το παιδικό «μονάζυγά δικά μου», μόνο τώρα δεν είμαστε παιδιά και διακυβεύονται ζωές. 

Οι συμπτώσεις και οι μη απαντήσεις 

Αρχικά η υπόθεση φακέλου, που ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα καταλήγει «ρεπορτάζ» σε εφημερίδα. Στη συνέχεια πρωταγωνιστής του ρεπορτάζ είναι ο Ρίκος Μαππουρίδης, οποίος βρέθηκε απέναντι στον Γενικό Εισαγγελέα. Εάν όλα αυτά είναι… συμπτώσεις τότε πράγματι μιλάμε για διαβολικές συμπτώσεις. Όμως γιατί μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα τότε θα θέσουμε και εμείς κάποια: Τυχαία βρέθηκε η υπόθεση του φακέλου στην αίθουσα σύνταξης από τη Γενική Εισαγγελία; Η τακτική λάσπης ωφελεί; Ο επόμενος που θα κοντραριστεί με τον Γενικό Εισαγγελέα θα τύχει να γίνει πρωτοσέλιδο;

Η «24» θα συνεχίσει την έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Στην έκδοση της επόμενης Κυριακής θα σας παρουσιάσει επιπλέον αποκαλυπτικά στοιχεία, έγγραφα και ντοκουμέντα.

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 16/6/2014.