Γκάλοπ για το ποδόσφαιρο

{loadposition ba_textlink}

Το ποδόσφαιρο είναι το μοντέρνο «όπιο των λαών». Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Κύπρου ασχολείται με αυτό, είτε πηγαίνοντας στα γήπεδα είτε κάνοντας τον «προπονητή του καναπέ». Κάποιοι όμως δεν ασχολούνται, αν και μέρος των χρημάτων τους πηγαίνει σε αυτό το άθλημα. Τι έχουν να πουν άνθρωποι για την «πληρωμή» ενός αθλήματος με το οποίο οι ίδιοι ασχολούνται ή δεν ασχολούνται;  Η εφημερίδα «24» μίλησε με απλούς πολίτες, ακούγοντας την άποψή τους, τα παράπονά τους, όπως και τις εναλλακτικές τους λύσεις που προτείνουν για το θέμα. 

Η Ξένια Ξάνθου

«Πιστεύω ότι αντί να πηγαίνουν στο ποδόσφαιρο κάποια λεφτά, μπορούν να τα δίνουν για να κτίσουν είτε σχολεία, είτε να τα διαθέσουν για θεραπείες καρκίνου και διάφορων νοσημάτων, που πολλοί μπορεί να έχουν, αλλά δεν έχουν τα λεφτά για την θεραπεία.  Μπορούν να δίνονται σε χημειοθεραπείες για παράδειγμα, δήλωσε στην «24» η Ξένια Ξάνθου, η οποία συνέχισε προτείνοντας  τα χρήματα αυτά «να πηγαίνουν σε άλλα αθλήματα όπως την καλαθόσφαιρα, την αντισφαίριση και γενικά σε άλλα αθλήματα με τα οποία πολλοί μπορεί να μην ασχολούνται, αλλά μπορεί να τους προσελκύσει το γεγονός ότι δίνονται κάποια χρήματα για στήριξή τους». 

Ο Ερωτόκριτος Μιχαήλ

Ο κ. Ερωτόκριτος Μιχαήλ δήλωσε στην «24» πως «δεν με απασχολεί το θέμα γιατί δεν ασχολούμαι καν.  Όμως το βρίσκω λίγο αδικία, διότι δεν το επιλέγω καν».  Συνεχίζοντας είπε πως θα προτιμούσε αυτά τα ποσά να δίνονταν σε άτομα που τα έχουν ανάγκη, αντί στο «χόμπι κάποιων». Έθιξε και το θέμα του χουλιγκανισμού, που δυστυχώς στιγμάτισε το κυπριακό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό.   Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για φιλανθρωπικό σκοπό, να δοθούν σε άπορα παιδιά.  Άντε να πεις χαλάλι, αλλά για το ποδόσφαιρο; Αφού στην Κύπρο δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Αφού όλοι σκοτώνονται.  Πηγαίνουν στο γήπεδο και προσπαθεί ο ένας να σκοτώσει τον άλλο».

Η Ελένη Πέρου

Η κυρία Ελένη Πέρου κράτησε πιο ουδέτερη στάση όσον αφορά στο θέμα, θέτοντας ως προϋπόθεση να δίδεται προτεραιότητα σε νοσοκομεία και σχολεία. «Μπορεί να μην ασχολούμαι εγώ προσωπικά, όμως υπάρχει πολύς κόσμος που ασχολείται.     Πρέπει όμως να δίνεται προτεραιότητα στα νοσοκομεία και στα σχολεία και μετά στο ποδόσφαιρο.  Όταν είναι να πάνε για καλό σκοπό, γιατί όχι;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βαγγέλης Κουμπορέλος

Ο κύριος Βαγγέλης Κουμπορέλος μίλησε για την «θεοποίηση» του ποδοσφαίρου κάνοντας λόγο για άλλα αθλήματα τα οποία αν και προβάλλουν την Κύπρο συχνά στο εξωτερικό, δεν τυγχάνουν της ίδιας ή τουλάχιστον της πρέπουσας σημασίας.  Ο ίδιος δήλωσε στην «24» πως «τα ποσά που δίνονται για το ποδόσφαιρο είναι πάρα πολλά. Αυτά τα ποσά πρέπει να μοιραστούν και σε άλλα αθλήματα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα στο κοινό της Κύπρου. Να δώσουμε έμφαση σε αθλήματα όπως τον στίβο, την ενόργανη γυμναστική, την κολύμβηση και σε άλλα αθλήματα. Ναι μεν είναι ο ‘γίγαντας’ το ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχουν και άλλα αθλήματα που προσφέρουν εξίσου επιτυχίες στην Κύπρο».

Ο Ανδρέας Παντής

Υπήρξαν όμως και εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν, όπως ο Ανδρέας Παντής που δικαιολόγησε  την παραχώρηση «ενός ορισμένου ποσού, αλλά χωρίς να το παρατραβά η Κυβέρνηση. Να μην ξεφεύγουν από τα όρια».  Αιτιολόγησε την θέση του αναφέροντας πως «οι ομάδες έχουν τα δικά τους. Υπάρχουν ομάδες που χρωστούν, πρέπει να φέρουν ποδοσφαιριστές. Να μην έχουν εκείνοι το βάρος και τα έξοδα του ποδοσφαίρου. Τους φτάνουν τα δικά τους».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!