Η Κύπρια φοιτήτρια ετών 60!

Της Μαρίας Χριστοδούλου 

Το χιλιοειπωμένο μότο του Μπέικον «Η γνώση είναι δύναμη» έμεινε γραμμένο στην ιστορία και χρησιμοποιείται σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο από πάρα πολλούς ανθρώπους σχεδόν καθημερινά. 

Η γνώση κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την πορεία της ζωής μας και κάθε γνώση που προστίθεται είναι προσθήκη στην ανθρώπινη δύναμη.

Κι όμως η γνώση δεν έχει όρια, ούτε η μάθηση έχει ηλικία.

Η Αναστασία Ασλανίδου, δεν σταμάτησε ποτέ να διαβάζει και να μορφώνεται. Στα 60 της χρόνια, όμως, πήρε την απόφαση να ξαναγίνει κανονική φοιτήτρια, να επιστρέψει πίσω στα «θρανία». Σήμερα είναι φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και εξηγεί στο 24Η πως η γνώση και η μάθηση αποτελούν πάντα γι’ αυτήν τρόπο ζωής.

«Για μένα η γνώση είναι η καλύτερη επένδυση» δήλωσε στο 24Η η κα Ασλανίδου και «μ’ αυτή την αρχή μεγάλωσα τα παιδιά μου και έτσι συμβουλεύω τα εγγόνια μου, ιδιαίτερα σήμερα που στη συνεχώς πια αναπτυσσόμενη κοινωνία, η αύξηση των γνώσεων γίνεται με έντονους ρυθμούς».

Ούσα πιστή οπαδός του «Γηράσκω δ’ αἰεί πολλά διδασκόμενος» η κα Ασλανίδου μας  είπε ακόμη ότι ποτέ δεν θα έλεγε «τελείωσα αυτήν ή την άλλη σπουδή γιατί απλά η γνώση δεν έχει τέλος, δεν έχει ολοκλήρωση…«Την πραγματική δύναμη της γνώσης την ανακαλύπτεις όταν την διαχωρίσεις από την προσπάθεια εξασφάλισης του βιοπορισμού, όταν είναι αποτέλεσμα αναζήτησης τρόπων και μέσων προσωπικής βελτίωσης, με βάση την παιδεία και την πολιτισμική ανάπτυξη.  Αυτό το είδος γνώσης γίνεται βίωμα και σε ακολουθεί μέχρι το τέλος».

Έχοντας σαν βασικές σπουδές την Διοίκηση Επιχειρήσεων, τα Οικονομικά αλλά και τη μουσική, και κουβαλώντας παράλληλα μια πολύχρονη πείρα σε θέματα τουρισμού και αερομεταφορών, μέσα από συνεχή μετεκπαίδευση, εξειδίκευση και έρευνα, εφόσον επί 30ετία εργαζόταν στις Κυπριακές Αερογραμμές, θεωρεί όπως μας είπε, πως ο συνδυασμός των θεματικών ενοτήτων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της δημοσιογραφίας που ακολουθεί, στα 60 της, εμφανίζει νέους ορίζοντες, νέα πεδία γνώσης και δράσης προσθέτοντας συγχρόνως υπόβαθρο, τεκμηρίωση και αξιοπιστία στην εμπειρία της.

Μαθητές ετών… 30, 40, 50, 60, ακόμα και 70 χρονών και άνω που ποτέ δε σταματούν να μαθαίνουν ακόμα και στην τρίτη ηλικία.

Το σχολείο και η οικογένεια ναι μεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου και στην απόκτηση των γνώσεων του, αλλά ο πλούτος της γνώσης που θα επιλέξεις εσύ ο ίδιος να προσφέρεις στον εαυτό σου είναι αναντικατάστατος.

Η επιλογή ενός ατόμου σήμερα να σπουδάσει είναι ταυτόχρονα και επιλογή αυτογνωσίας, ένας τρόπος να βοηθήσει τον εαυτό του να γίνει ακόμη καλύτερος.

Χωρίς γνώσεις πως θα διευρύνουμε τους πνευματικούς ορίζοντες και να καλλιεργήσουμε την κρίση μας;

Κι αυτό διότι οι γνώσεις είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα κτίσουμε την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, τα θεμέλια πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε την κοινωνία μας.

Ο καθένας μας οφείλει να προβληματιστεί για τις γνώσεις του, μιας και στην εξελισσόμενη κοινωνία που ζούμε, η γνώση είναι το κλειδί για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Και να θυμάστε όπως σοφά είχε πει κι ο αρχαίος Πλούταρχος «Οι γνώσεις είναι για το πνεύμα ό,τι τα μάτια για το σώμα, δηλαδή, το φως της διάνοιας. Αντίθετα, η άγνοια και η αμάθεια είναι το σκοτάδι».