Καμμένος: “Θα συμφωνούσατε και σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας;”

{loadposition ba_textlink}

«Η Τουρκία εισέβαλε στη Κύπρο, και δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραβιάζοντας δε την κυριαρχία της έστειλε πρόσφατα το πλοίο της Μπαρμπαρός σε κυπριακά χωρικά ύδατα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Θα συμφωνούσατε σε κυρώσεις και εμπάργκο κατά της Τουρκίας;», αντέστρεψε το ερώτημα που του υποβλήθηκε στο συνέδριο του Economist σήμερα στην Αθήνα, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Πάνος Καμμένος, σχετικά με το γιατί η κυβέρνησή του αντιτίθεται στο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο κ. Καμμένος είπε ότι για την Ελλάδα «δεν είναι μια ευχάριστη πολιτική». Διότι, όπως εξήγησε, η σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν διέπονται μόνο από τους θρησκευτικούς δεσμούς που μοιράζονται, αλλά διότι το 80% των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εξάγονται στη Ρωσία, από εκεί έρχεται το 25% του τουρισμού της Ελλάδος, τα συστήματα αεράμυνας της Ελλάδος σε μεγάλο ποσοστό είναι από την Ρωσία, αλλά και η Κύπρος, είπε, με την απόφαση της επιβολής του εμπάργκο πλήττεται καίρια, αφού δεν έχει παρά μόνο ρωσικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Θα επιθυμούσαμε, στα πλαίσια της συμμαχίας, το συντομότερο δυνατόν, να λήξουν οι κυρώσεις», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι «ο πραγματικός αντίπαλος δεν είναι η Ρωσία, αλλά ο ισλαμικός φονταμενταλισμός που θα κτυπήσει και την Μόσχα, και την Δύση».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην πρόσφατη 4ημερη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Τουρκία.

Επίσκεψη που, όπως είπε, ξεκίνησε με την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, κατά παράβαση ακόμα και της «κατά παράδοση συμφωνίας» που λέει ότι όταν ηγέτες μιας χώρας επισκέπτονται την άλλη, να μην γίνονται τέτοια επεισόδια.

Με αφορμή αυτό, ο Υπ. Άμυνας εξέφρασε την άποψη ότι η παρουσία νατοϊκών δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία του Αιγαίου, θα βοηθούσε να διαπιστώσουν άμεσα την συμπεριφορά της Τουρκίας, και θα συνεισέφερε στο να εξομαλυνθούν οι μεταξύ μας σχέσεις.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο θα καταθέσει στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, και διευκρίνισε ότι υπάρχει μελέτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ δεν αποκάλυψε σε ποιο νησί θα λειτουργήσει η βάση.

Ακόμα, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, θα προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και σε συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα.

Κατηγορηματική είναι η άποψη του κ. Καμμένου για την λεγόμενη «ευρωπαϊκή άμυνα», που κατά τη γνώμη του «δεν υφίσταται», διότι «απλούστατα δεν υφίστανται ευρωπαϊκά σύνορα».

«Εάν δεν καταλάβουμε, υπογράμμισε, ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου είναι παραβιάσεις και ευρωπαϊκού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, και ότι θα πρέπει να αντιδρά στο σύνολό της η ΕΕ, ευρωπαϊκή άμυνα θα υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Εάν η Ευρώπη αποφασίσει τελικά να αποκτήσει ευρωπαϊκή άμυνα, πρέπει να αποφασίσει να αποκτήσει ευρωπαϊκά σύνορα».

Αναφορικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, υπενθύμισε στους συνέδρους ότι «από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις της και πληρώνει τις δόσεις στους δανειστές της, οι οποίοι όμως δεν πληρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα».

«Εάν λοιπόν αποφασίζουν οι δανειστές ότι θέλουν να πνίξουν την Ελλάδα για να ρίξουν μία κυβέρνηση που δεν τους είναι αρεστή, ιδιαίτερα από την πλευρά της Γερμανίας, η Ελλάδα δεν έχει άλλο τρόπο από το να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης», συνέχισε.

«Εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη διότι αυτό δεν είναι επιθυμία του ελληνικού λαού, αλλά και δεν μπορούν να μας διώξουν από την ευρωζώνη, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει – είπε – στην υλοποίηση συνεργασίας και με άλλες χώρες, και αναφέρθηκε ειδικά στην Κίνα, για τα λιμάνια, και στη Ρωσία, για τους αγωγούς φυσικού αερίου.

«Τα όρια της δυνατότητας της Ελλάδος να εξακολουθεί να πληρώνει δόσεις στους δανειστές χωρίς να παίρνει αυτά τα οποία προβλέπονται από τις προηγούμενες συμβάσεις, εξαντλούνται. Άρα, εάν έχουν αποφασίσει να βγάλουν την Ελλάδα από το σύστημα της Δύσης, η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει τον δικό της δρόμο», επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας.

Ακολούθως, έκανε αναφορά στην συμπεριφορά που γνώρισε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το Σχέδιο Μάρσαλ, στο οποίο «δεν υπήρχαν ελεγκτές που θέλανε να καταργήσουν τους υπουργούς». Με αυτό το Σχέδιο, συνέχισε, οι ΗΠΑ στήσανε την οικονομία της Ελλάδας στα πόδια της. «Δημιουργήσαμε την ναυτιλία, την βιομηχανία, και αυτό που νοιώσαμε από τους πραγματικούς μας συμμάχους, τις ΗΠΑ, ήταν η βοήθεια για να κτίσουμε την οικονομία μας».

Σήμερα, συνέχισε, η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, φέρεται στην Ελλάδα με έναν πολύ άσχημο τρόπο. Η Γερμανία θέλει να καταργήσει την Ευρώπη των εθνών και να επιβάλει την γερμανική επικυριαρχία. Αυτή είναι μία συμπεριφορά που δεν μπορούμε να ανεχτούμε.»

Τέλος, ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού είπε ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό, σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ, που έδωσαν στοιχεία από τα αρχεία της Βέρμαχτ, ενισχύεται η ελληνική προσπάθεια.

«Δεν συνιστά συγγνώμη η κατάθεση ενός στεφανιού εκεί που δολοφονήθηκαν έγκυες γυναίκες και παιδιά, συγγνώμη συνιστά η αληθινή έκφρασή της από τη νέα Γερμανία με αποκατάσταση των οικογενειών αυτών και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Πηγή: KYΠΕ