Κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του

Όσοι ξεφύλλισαν τον «Πολίτη» την περασμένη εβδομάδα χωρίς να έχουν διαβάσει την εκτενέστατη δημοσιογραφική έρευνα της «24», θα πρέπει να απόρησαν. Ξαφνικά, η «εφημερίδα που τα λέει όλα» τα έβαλε με τον Γενικό Ελεγκτή, τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη για μία και μοναδική υπόθεση κάποιου ανώνυμου πολίτη, του οποίου έλεγξε τον φορολογικό φάκελο για να μην χαθούν χρήματα για το κράτος από ολιγωρία των αρμόδιων αρχών.
Ο «Πολίτης», που έχει δεχτεί σωρεία καταγγελίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας και σε δικαστήρια γιατί δεν διστάζει να γράψει ονόματα ή να δημοσιεύσει φωτογραφίες σε υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί, ξαφνικά… προστάτεψε τα προσωπικά δεδομένα του ανώνυμου πολίτη που έκανε την καταγγελία για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του από τον Γενικό Ελεγκτή.

13686516 1019946694767846 7331738927527003757 n

Βέβαια, για τον συγκεκριμένο ανώνυμο πολίτη, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας γνωρίζει πάρα πολλά. Για παράδειγμα μας διαβεβαίωσε στα 4-5 διαφορετικά πρωτοσέλιδα άρθρα που μπήκαν στην εφημερίδα ότι «είναι συνεπής με τις φορολογικές του υποχρεώσεις». Η συγκεκριμένη φράση επαναλήφθηκε ξανά και ξανά στα άρθρα για να το «εμπεδώσουν» οι αναγνώστες. Επίσης, ο δημοσιογράφος έχει στα χέρια του και τη νομική γνωμάτευση ιδιώτη δικηγόρου, ο οποίος του είπε ότι δεν είχε δικαίωμα ο Γενικός Ελεγκτής να έχει πρόσβαση στο φορολογικό του φάκελο.

Επειδή, εδώ στην «24» τα λέμε όλα, ο πολίτης αυτός είναι ο ίδιος ο εκδότης του Πολίτη, ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο «ανώνυμος πολίτης», η υπόθεση του οποίου ήταν επί μία εβδομάδα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του και για την οποία η εφημερίδα του κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «βρίσκεται σε διακοπές», κατηγόρησε τον Γενικό Εισαγγελέα γιατί «περί άλλα τυρβάζει», τα έβαλε και με τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής που «αδυνατούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του θέματος» και τα πολιτικά κόμματα που «επιλέγουν να τα έχουν καλά με τον προϊστάμενο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι ο ίδιος ο εκδότης της, Γιάννης Παπαδόπουλος.
Και βέβαια ο κ. Παπαδόπουλος «ξεσπαθώνει» κατά πάντων, γιατί είχε συνηθίσει αλλιώς. Μιλούμε για μία υπόθεση που «τραβάει» επί μακρόν από το 1999, όταν δεν είχε εμφανίσει στην Κύπρο εισοδήματα που προήλθαν από την αγοραπωλησία της AMER έναντι 60 και πλέον εκ. δολαρίων και για την οποία «έκλεισαν» τα μάτια επί χρόνια όλοι. Ο Γιώργος Ππούφος, ο αρμόδιος του Τμήματος Φορολογίας δεν έκανε τίποτα. Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης φρόντισε να «τελειώσει» την αστυνομική έρευνα για την υπόθεση μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας. Και άλλοι πολλοί, που «κάλυψαν» την υπόθεση για την οποία στο τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εισπράξει ακόμη τα εκατομμύρια ευρώ που πρέπει.

Η «κάλυψη» που έχει απολαύσει ο Γιάννης Παπαδόπουλος από το εκάστοτε σύστημα εξουσίας και τους θεσμούς έχει, φυσικά, την εξήγησή της. Ο Πολίτης, συστηματικά φροντίζει να πετάει «λάσπη» σε οποιονδήποτε ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί «εχθρό» του.

«Κρεμάει» στα πρωτοσέλιδά του ανθρώπους, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να εκθέσουν τη δική τους άποψη, χωρίς να σέβεται επ’ ουδενί το τεκμήριο αθωότητας για υποθέσεις που δεν έχουν καν εκδικαστεί και φροντίζει με αυτόν τον τρόπο να τον «φοβούνται». Όσα δε, από τα θύματά του, προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δικαιώνονται μετά από πολλά χρόνια, αλλά η «τάτσα» έχει μείνει και είναι πολύ δύσκολο να βγει.
Η «24» έχει αποκαλύψει τον συστηματικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος επιλέγει και «δολοφονεί χαρακτήρες» και στη συνέχεια αναγκάζεται να πληρώσει στα δικαστήρια για τις αγωγές για λίβελους και δυσφημήσεις. Αυτήν την τακτική ακολούθησε και τώρα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να απαντήσει γιατί εκείνος πρέπει να σεβαστεί τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη.

Υπάρχει κράτος τελικά;

Η τελευταία αναφορά του «Πολίτη» στην συγκεκριμένη υπόθεση ήταν το άρθρο της Πέμπτης με τίτλο: «ΑΠΟΨΗ: Υπάρχει κράτος τελικά;»
Το άρθρο είναι ανυπόγραφο, αλλά μπορεί κάποιος να μαντέψει τον συγγραφέα. Ακόμη και αν δεν το έγραψε ο ίδιος ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος πιθανότατα παραθερίζει σε κάποιο εξωτικό προορισμό με τα χρήματα που δεν έχει καταβάλει ακόμη στο κυπριακό κράτος, ως όφειλε, σίγουρα έχει γραφτεί κατ’ εντολή του.

Το ερώτημα, λοιπόν, για την ύπαρξη του κράτους είναι απόλυτα ορθό. Αλλά η αφορμή για την ερώτηση δεν πείθει. Να αναρωτηθεί ο κ. Παπαδόπουλος, όπως αναρωτιέται η «24» και οι αναγνώστες αν υπήρχε κράτος από το 1999 μέχρι και σήμερα, που άφηναν να σέρνεται μία υπόθεση φορολογίας εκατομμυρίων ευρώ, από την οποία ξέφευγε συστηματικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Να αναρωτηθεί ο κ. Παπαδόπουλος γιατί το Τμήμα Φορολογίας επί χρόνια δεν έκανε τίποτα για να «κλείσει» τον φάκελο. Να αναρωτηθεί, όπως αναρωτιούνται όλοι, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης βιάστηκε να «κλείσει» την αστυνομική έρευνα για την υπόθεση.

Να αναρωτηθεί ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί μόλις η «24» άρχισε τις αποκαλύψεις, άρχισε να δέχεται πιέσεις από συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο με την προτροπή να «μην ταλαιπωρούμε τον κ. Γιάννη».
Η απάντηση είναι προφανής. Κράτος δεν υπάρχει κ. Παπαδόπουλε. Δεν υπάρχει από το 1999 μπορεί και πολύ νωρίτερα και πάνω σε αυτό βασιστήκατε για να «χτίσετε» το μαγαζί του Πολίτη και να έχετε την εξουσία που έχετε. Ο Γενικός Ελεγκτής, ο νέος υπεύθυνος του Τμήματος Φορολογίας και ορισμένοι άλλοι αρμόδιοι πολιτικά πρόσωπα, τεχνοκράτες, απλοί λειτουργοί είναι αποφασισμένοι να το αλλάξουν αυτό. Πόσες φορές θα δουν τον εαυτό τους «κρεμασμένο» στο πρωτοσέλιδο του Πολίτη μέχρι να το καταφέρουν;