“Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη…”

 
Η Κυπριακή Προεδρία θα προσπαθήσει να συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων της στην επίτευξη μιας Καλύτερης Ευρώπης προς όφελος των Ευρωπαίων Πολιτών, υπογράμμισε σήμερα 4/7 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Δημήτρης Χριστόφιας, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παρουσίαση των προτεραιοτήτων της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου από την ένταξή της στην Ε.Ε., μέσα σε  πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωσή μας. Πρόσθεσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση ταλανίζει αρκετά κράτη μέλη ενώ τη μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να δέχεται η ευρωζώνη. Αναντίλεκτα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωσή μας απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις, υπέδειξε.

Υπογράμμισε πως «έχουμε υποχρέωση να αφουγκραστούμε τους πολίτες μας και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια Ένωση που να σημαίνει περισσότερα για τους Πολίτες της. Μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης».

Διαβεβαίωσε πως «ακούραστα θα εργαστούμε κατά το τρέχον εξάμηνο για να προωθήσουμε ακριβώς, εντός του Συμβουλίου και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα συνδράμει στο στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης. Μιας Ένωσης με πιο ορατά οφέλη για την ευημερία των Ευρωπαίων Πολιτών».

«Αυτός είναι ο γενικότερος πολιτικός μας στόχος κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας και πραγματικά ευελπιστούμε όπως έχουμε στην προσπάθεια μας αυτή, τη στήριξη και τη αρωγή όλων των θεσμικών παραγόντων και ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επεσήμανε.

 

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Πρόδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια:

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Αξιότιμοι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου,

Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αξιότιμα Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κυρίες και Κύριοι,

 

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του προπύργιου της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, για να μοιραστώ μαζί σας το όραμα μας για την Ένωση και για να παρουσιάσω τις κύριες προτεραιότητες της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

 

Εκφράζω το βαθύ σεβασμό και τα συγχαρητήρια μου στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο που διαδραματίζει στην υπεράσπιση και την προαγωγή των θεμελιωδών αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Επιτρέψετε μου δε, να υπογραμμίσω τη δική μου προσωπική ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει καταστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συννομοθέτη, μαζί με το Συμβούλιο, για τους πλείστους νομοθετικούς φακέλους. Αναμφίβολα, η θετική αυτή εξέλιξη ενισχύει και διευρύνει τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

 

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Φίλοι,

 

Η Κύπρος αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου από την ένταξή της στην Ε.Ε., μέσα σε  πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωσή μας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ταλανίζει αρκετά κράτη μέλη ενώ τη μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να δέχεται η ευρωζώνη. 

 

Αναντίλεκτα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωσή μας απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις. Έφτασε ίσως η ώρα να στραφούμε για καθοδήγηση στην αφετηρία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τότε που μέσα από τις στάχτες του πολέμου, τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Είναι η ώρα που θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από το θάρρος και την προνοητικότητα των πατέρων του ευρωπαϊκού οράματος. Ενός οράματος ειρήνης, δημοκρατίας, πλουραλισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε τέτοιες περιόδους κρίσεων, καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη για να πετύχουμε μια πιο αλληλέγγυα και αποτελεσματική Ένωση, μια Καλύτερη Ευρώπη. 

Το χρωστάμε στους οραματιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μα κυρίως το χρωστάμε στους νέους μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. 

 

Η επίτευξη μιας καλύτερης Ευρώπης αποτελεί καθολικό αίτημα των πολιτών της Ένωσης. Εμείς, έχουμε υποχρέωση να αφουγκραστούμε τους πολίτες μας και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια Ένωση που να σημαίνει περισσότερα για τους Πολίτες της. Μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης. Ακούραστα θα εργαστούμε κατά το τρέχον εξάμηνο για να προωθήσουμε ακριβώς, εντός του Συμβουλίου και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα συνδράμει στο στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης. Μιας Ένωσης με πιο ορατά οφέλη για την ευημερία των Ευρωπαίων Πολιτών. Αυτός είναι ο γενικότερος πολιτικός μας στόχος κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας και πραγματικά ευελπιστούμε όπως έχουμε στην προσπάθεια μας αυτή, τη στήριξη και τη αρωγή όλων των θεσμικών παραγόντων και ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

 

Είναι αλήθεια πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει περάσει μέσα  από πολλές κρίσεις από τη σύστασή του. Φαίνεται όμως, πως η συνεχιζόμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση, απότοκο  σε μεγάλο βαθμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκριτικά πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει από την ίδρυσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό, γιατί έχει απειληθεί σημαντικά η ευημερία και η κοινωνική συνοχή στην Ένωση. Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί ρήγματα στη θεσμική ενότητα της Ένωσης λόγω και των διαφορετικών προσεγγίσεων που ακολουθήθηκαν ως προς τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με άμεση προτεραιότητα την σταθεροποίηση της κατάστασης.

 

Πιστεύω ακράδαντα πως αποτελεί ανάγκη, η στήριξη της συνοχής και της ενότητας των κρατών μελών. Μαζί, μπορούμε σίγουρα να τα καταφέρουμε καλύτερα. 

 

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεπεράσει με επιτυχία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξέλθει ισχυρότερη της τρέχουσας κρίσης. Μιας κρίσης που δυστυχώς, κλονίζει σε μεγάλο βαθμό και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων Πολιτών στο θεσμικό οικοδόμημά μας. Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όμως, με επιτυχία τις προκλήσεις εάν επιδείξουμε συλλογικά την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, στα θεσμικά όργανα της Ένωσης. 

Η Κοινοτική Μέθοδος έχει αποδειχθεί διαχρονικά ισχυρό όπλο στην προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων και θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης που να στηρίζει την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή αποτελεί κατά την άποψή μου, την καλύτερη οδό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Θεωρώ ότι για να έχουμε επιτυχή θεραπεία των πληγών που έχει προκαλέσει η κρίση, θα πρέπει ταυτόχρονα να προβούμε και στη σωστή διάγνωση για τα αίτια που τις προκαλούν. Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε μια τολμηρή και σε βάθος ανάλυση της ουσίας και του εύρους της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να έχουμε τη δύναμη να προβούμε ακόμη και σε αυτοκριτική σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την πιθανή πολιτική αδράνεια ή τις αδυναμίες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη τις περασμένες δύο δεκαετίες, κυρίως. Δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός πως οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια προβάλλοντας ένα μοντέλο απόλυτης και δογματικής αγκίστρωσης στην ελευθερία της αγοράς χωρίς κανένα κοινωνικό και κρατικό έλεγχο, έχουν αποτύχει. 

 

Γιατί πολύ απλά, ένα πράγμα είναι η ελεύθερη κοινωνική οικονομία της αγοράς και άλλο βεβαίως, η ασυδοσία των αγορών, ελλείψει κρατικής εποπτείας και συναφών ασφαλιστικών δικλείδων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστούν οι κοινωνίες μας έρμαιο των αγορών και των ιδιοτελών συμφερόντων που τις χειραγωγούν. Αποδείχθηκε δε εκ των πραγμάτων, πως τα όποια μέτρα λήφθηκαν τα περασμένα χρόνια υπήρξαν αναποτελεσματικά ένεκα της ανάλυσης της κρίσης με βάση την πεπατημένη που μας θέλει να ενοχοποιούμε μόνο τους κερδοσκόπους και κάποτε τις αγορές.

 

Οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται για αντιμετώπιση της κρίσης, όχι απλά αποδεικνύονται ανίκανες να επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά τα επιτείνουν. Με τις πολιτικές λιτότητας και μόνο, ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος και καθηλώνεται η ανάπτυξη. Η οικονομία και η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνία. Ο παραγόμενος πλούτος πρέπει να καταμερίζεται πιο δίκαια. Δεν μπορεί η προσέγγιση να είναι «κοινωνικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών». Δεν γίνεται να φορτώνουμε με τις πολιτικές μας το βάρος της τρέχουσας κρίσης στους ώμους όλων εκείνων που μετά βίας βγάζουν τα προς το ζην. 

 

Οι απλοί πολίτες των κρατών μελών της Ένωσης είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις εγγενείς αδυναμίες που όπως αποδείχθηκε, βαρύνουν τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να καταμεριστούν δίκαια τα βάρη από την κρίση και σίγουρα, θα πρέπει να προστατευθούν τα οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

 

Επιτρέψετε μου αγαπητοί φίλοι να εκφράσω στο σημείο αυτό, το βαθύ συγκλονισμό που αισθάνομαι κάθε φορά που στους δέκτες των τηλεοράσεών μας βλέπουμε εικόνες δυστυχίας με ουρές πολιτών να συνωστίζονται σε κοινωνικά συσσίτια για να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητού, ουσιαστικά μια μερίδα επιβίωσης. Είναι το λιγότερο προσβλητικό για όλους μας, να ανεχόμαστε μια τέτοια κατάσταση στην Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε ατάραχοι βλέποντας τη φτώχεια να οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό και εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην Ευρώπη. Από αυτό το επίσημο βήμα, σας καλώ φίλε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εργαστούμε από κοινού για να εξεύρουμε τρόπους διεύρυνσης και παράλληλης ενίσχυσης του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας για τους άπορους συμπολίτες μας χρησιμοποιώντας τα γεωργικά προϊόντα παρέμβασης. 

 

Θα είμαι πραγματικά ο ευτυχέστερος των Ευρωπαίων, αν μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας καταφέρουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα επί του εν λόγω Προγράμματος, ή υιοθετώντας άλλες παραπλήσιες δράσεις ισόποσου αποτελέσματος, στη βάση νομοθετικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής, περιορίζοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

 

Το μείζον επομένως, κατά την άποψή μου, αποτελεί η δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος, μια συνεπής και πιο ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική που σε συνδυασμό με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα οδηγήσει σε περισσότερη απασχόληση και στην πολυσυζητημένη κοινωνική συνοχή εντός της Ένωσής μας. 

 

Αναντίλεκτα, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, με τη συμβολή όλων και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν προωθηθεί δράσεις, που θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δράσεις που αναμένουμε ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης, πρωτίστως των νέων, και σε μια πιο πράσινη οικονομία. Και όλα αυτά, συμπληρωματικά των μέτρων που λήφθηκαν κατά προτεραιότητα προς αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.  

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει μια συμφιλίωση αφενός της προσέγγισης για δημοσιονομική πειθαρχία, γιατί ναι, είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις σπατάλες και να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά  μας, και αφετέρου της προσέγγισης για υλοποίηση μιας ισχυρής στρατηγικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη.  

 

Ως Προεδρία του Συμβουλίου, προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία μαζί σας αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ούτως ώστε σε συνέργια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσουμε δράσεις που θα στοχεύουν στην σμίκρυνση της κοινωνικής πίεσης που έχει δημιουργηθεί σε πλείστες τόσες χώρες της Ένωσης μας, και που δυστυχώς, πλήττει τις περισσότερες φορές τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, το μέλλον της Ευρώπης μας. Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη, αυτό χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Μόνο έτσι θα κάνουμε τους Ευρωπαίους Πολίτες να πιστέψουν ξανά στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μόνο έτσι θα μειώσουμε το χάσμα που χωρίζει τους Ευρωπαίους Πολίτες από τα απρόσωπα και απόμακρα πολλές φορές για αυτούς, κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες. 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί φίλοι,

 

Μέσα ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας για μια Καλύτερη Ευρώπη, η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει τέσσερεις κύριες προτεραιότητες: 

 

Πρώτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη. 

Η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020), με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού της Ένωσης, που να οδηγεί στη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης. Η Προεδρία θα προσπαθήσει να πετύχει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις κοινές πολιτικές της προγραμματικής περιόδου, όπως η Κοινή Γεωργική και Αλιευτική Πολιτική, η Πολιτική Συνοχής και οι Πολιτικές της  Έρευνας και Καινοτομίας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ενεργειακή πολιτική, καθώς και η Διευκόλυνση ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’ και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, τα οποία θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και στην περαιτέρω ολοκλήρωση και της ΕΕ. 

 

 

 

Η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, με γνώμονα την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στις πολιτικές των μεταφορών, της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης. 

 

Δεύτερη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη.

Η οικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για περισσότερη αποτελεσματικότητα των πολιτικών της Ένωσης. Η Προεδρία θα αποδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Επιπρόσθετα, η ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης και η προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης είναι μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Προεδρία. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν επίσης σημαντικό θέμα στο πρόγραμμα μας, καθώς θα συνεισφέρουν στην προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών και στην ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά. 

 

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Ενιαίας Αγοράς, θα προωθηθεί επίσης η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, με στόχο να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να υπάρξει κοινωνική πρόοδος και στήριξη στις ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των καταναλωτών. 

Αναμφίβολα, η Ενιαία Αγορά αποτελεί τη σταθερή βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ιδιαίτερα εν καιρώ οικονομικής κρίσης, χρειάζεται να βελτιώσουμε την Ενιαία Αγορά δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. 

 

Τρίτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή.

Μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους στόχους για την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.  Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιδιώξουμε να χαρτογραφήσουμε την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διεργασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου.  

 

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί σημαντική πτυχή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και ουσιώδη στόχο των προσπαθειών για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

 

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, θα επικεντρωθούμε στη συνέχιση της εργασίας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και ειδικότερα την προώθηση της ευζωίας των παιδιών. 

 

Με την ευκαιρία δε του Έτους Ενεργούς Γήρανσης, η Κυπριακή Προεδρία θέλει να προβάλει το μήνυμα πως η ενεργός γήρανση δεν περιορίζεται μόνο στην απασχόληση, αλλά περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ηλικιωμένων ατόμων σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα. 

 

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ισότητας, η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει την εργασία για τη διαμόρφωση δεικτών για τη βία ενάντια στις γυναίκες και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση  σε υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων. Η Προεδρία θα ενθαρρύνει, επίσης, συζητήσεις σχετικά με το πρόβλημα του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

 

Ένας από τους κύριους στόχους της Προεδρίας θα είναι επίσης η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. 

 

Στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα της επόμενης γενιάς “Erasmus for all” και η προώθηση του αλφαβητισμού. 

 

Τέταρτη Προτεραιότητα: Η Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες της.

Η Κυπριακή Προεδρία θα έχει στενή συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει των σημαντικών πολιτικών ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα στη νότια ακτή της Μεσογείου, ιδιαίτερη βαρύτητα θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, προωθώντας τις σχέσεις της Ένωσης με τις μεσογειακές χώρες. 

 

Για μένα τουλάχιστον, είναι αυτονόητο πως οι αραβικοί λαοί της νότιας γειτονίας μας που ξεσηκώθηκαν και επιζητούν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, θα πρέπει οι ίδιοι να επιλέξουν μέσα από μια ελεύθερη και συμμετοχική διαδικασία, το καθεστώς διακυβέρνησής τους. Αποτελεί στρατηγικό λάθος κατά τη γνώμη μου, να επιχειρήσει η Ευρώπη να επιβάλει σε αυτούς τους λαούς το δικό της μοντέλο δημοκρατίας. Αυτό όμως, που η Ευρώπη μπορεί και οφείλει να κάνει είναι η στήριξη του οράματος των νέων που εκφράζουν το αραβικό όραμα για δημιουργία πλουραλιστικών κοινωνιών, θεμελιώδες στοιχείο των οποίων να αποτελεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

Περαιτέρω, η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει τις απαιτούμενες διεργασίες σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης, που πράγματι, αποτελεί μια εκ των πιο επιτυχημένων πολιτικών της Ένωσης. 

 

Φίλε κ. Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να κλείσω την παρουσίαση μου κάνοντας μια πολύ σύντομη αναφορά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, που ομολογουμένως αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα επί του οποίου εδράζεται η κοινή μας ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. 

 

Στην Πολιτεία του Πλάτωνα ο μεγάλος Φιλόσοφος της αρχαιότητας, ο Σωκράτης ερωτάται: Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Και ο Σωκράτης απαντά ευθέως: Το να είσαι καλός Αθηναίος. 

Και τι είναι Σωκράτη, ο καλός Αθηναίος; ερωτάει ξανά ο Πλάτωνας.

Η απάντηση αγαπητοί φίλοι, ήταν απλή αλλά γεμάτη διαχρονικό νόημα και σκοπό: «Ο καλός Αθηναίος είναι αυτός που αφήνει την Αθήνα καλύτερο μέρος από ό,τι τη βρήκε…».

 

Η Αθήνα του Σωκράτη και του Πλάτωνα είναι βεβαίως σήμερα το κοινό κατάκτημά μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως ηγέτες της Ευρώπης έχουμε καθήκον να εργαστούμε ακούραστα για να κάνουμε την Ευρώπη μας ένα καλύτερο μέρος για όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες και κυρίως, για τις μελλοντικές γενιές. 

 

Με καινοτόμες και ρηξικέλευθες πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις εύλογες του ανάγκες μπορούμε να πετύχουμε αειφόρο οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. 

 

Όπως ακούσατε και από τις προτεραιότητες που μόλις ανέφερα, η Κυπριακή Προεδρία έχει καταρτίσει ένα ομολογουμένως φιλόδοξο πρόγραμμα. Έχουμε πάντως, επίγνωση της ιδιαίτερα δύσκολης χρονικής συγκυρίας καθώς και των προκλήσεων που τίθενται ενώπιων μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως βέβαια γνωρίζετε, η χώρα μου αντιμετωπίζει μια επιπρόσθετη πρόκληση λόγω του προβλήματος της αναχρονιστικής διαίρεσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Θα ήθελα όμως, κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα φεισθούμε προσπαθειών και δεν θα επιτρέψουμε στα προβλήματα που τυχόν αποπειραθεί να δημιουργήσει η κατοχική δύναμη, να μας αποπροσανατολίσουν από την ενάσκηση μια καθόλα ευρωπαϊκής Προεδρίας. 

 

Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Η Κυπριακή Προεδρία θα προσπαθήσει να συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων της στην επίτευξη μιας Καλύτερης Ευρώπης προς όφελος των Ευρωπαίων Πολιτών. 

 

Στους έξι μήνες που έχουμε μπροστά μας μπορούμε με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων σας, θεσμικών παραγόντων, της κοινωνίας των πολιτών και βεβαίως εσάς των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συμβάλουμε σημαντικά για την επίτευξη αυτού του μεγάλου κοινού μας στόχου. 

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.”