«Σκοπός μας είναι να ρίξουμε τα τείχη που μας χωρίζουν και να ενώσουμε την Κύπρο μας»

Μήπως όμως όλοι ξεχάσαμε τις όμορφες μέρες της καθημερινότητας στη Κύπρο πριν οι δυο κοινότητες χωρίσουν τις ζωές τους με τη βία το 1974; Πως ήταν η ζωή ΕΚ και ΤΚ Εκατοντάδες ιστορίες από τα μεικτά χωριά της Κύπρου. Κοινά έθιμα, κοινές παραδόσεις, κοινή ζωή. Δίπλα ο ένας στον άλλο. Τι προοπτικές υπάρχουν να συνυπάρξουν ειρηνικά και πάλι οι δυο κοινότητες; Πως ξαναμαζεύουν τα κομμάτια κι ενώνουν το πάζλ της κοινής ζωής; Είναι εφικτό; Μακριά από εθνοκεντρισμούς οι δύο φίλοι και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα #Reunite_Cy που διοργανώνουν από κοινού οι οργανώσεις νεολαίας ΕΔΟΝ και CTP Τίτος Αβραμίδης και Berk Tansel μοιράζονται μαζί μας σκέψεις στόχους και προοπτικές για το μέλλον το οποίο ονειρεύονται να κτίσουν από κοινού μέσα από τη γνωριμία τους. Με την ευχή… τα σύνορα που πέρασαν να μην είχανε φρουρούς…

collage2

Οι Berk Tansel και Τίτος Αβραμίδης, δυο από τους οκτώ συμμετέχοντες στο #Reunite_Cy

 

 

Τι είναι το Reunite_Cy;

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που κάνει πράξη την κοινή συμβίωση

 

reunite cy
Ε/κ και Τ/κ νέοι, νέοι της Κύπρου, θα διαμείνουν μαζί… Ο ένας θα ανοίξει το σπίτι του στον άλλο, κάνοντας πράξη την κοινή συμβίωση, μέσα από κοινή δημιουργική δράση.
Ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο το πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ Ε/κ και Τ/κ νέων, “Reunite_CY”, που αναμένεται να διαρκέσει από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 7 Αυγούστου, όπου και θα ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο οι Ε/κ νέοι καλούνται να φιλοξενήσουν Τ/κ νέους, ενώ στη συνέχεια οι Τ/κ νέοι θα φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Ε/κ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα ιδέα την οποία συνδιοργανώνουν η νεολαία της ΕΔΟΝ μαζί με τη νεολαία CTP. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο Σαββατοκύριακα όπου οι νέοι θα βιώσουν κοινές εμπειρίες, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα δημιουργήσουν μαζί και μαζί θ’ αξιολογήσουν το κοινό τους έργο.
Στόχος του προγράμματος, πέρα από την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση, είναι να παράξουν Ε/κ και Τ/κ νέοι και κοινή δράση. Οι νέοι και από τις δύο κοινότητες θα ασχοληθούν με ορισμένα κοινά θέματα, όπως το κυπριακό πρόβλημα, η κυπριακή διάλεκτος, ο κυπριακός πολιτισμός, η ιστορία του κυπριακού εργατικού κινήματος και το περιβάλλον. Μέσα από την κοινή επικοινωνία, στόχος των νέων είναι να εκπληρώσουν μια κοινή ”αποστολή” που θα έχουν η οποία θα καταπιάνεται με τα πιο πάνω θέματα.
Η πρώτη συνάντηση – γνωριμία θα πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, όπου έγινε και η παρουσίαση των συμμετεχόντων στο “Σπίτι της Συνεργασίας”, στο Λήδρα Πάλας η ώρα 11:00 το πρωί. Εκεί τους επεξηγήθηκε το τι πρέπει να πράξουν, όπως και οι στόχοι του προγράμματος. Ε/κ και Τ/κ νέοι έτυχαν επίσης ενημέρωσης για τις βασικές πρόνοιες του προγράμματος από τους συντονιστές.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 4 Ελληνοκύπριοι και 4 Τουρκοκύπριοι (αγόρια και κορίτσια από 18 μέχρι 28 χρόνων). Το κάθε ζευγάρι ανέλαβε δράσεις μέσα από συγκεκριμένη αποστολή. Οι δράσεις θα σχετίζονται με τη συγγραφή άρθρων, δημιουργία βίντεο, φωτογράφιση, συμβολικές εκστρατείες, συνεντεύξεις για το θέμα κ.λπ.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αξιολογηθεί το κάθε ζευγάρι για το αποτέλεσμα των δράσεων που θα έχει υλοποιήσει, ενώ τα καλύτερα κομμάτια αυτών των δράσεων θα δημοσιευτούν ακολούθως στο διαδίκτυο σε σχετική σελίδα που θα δημιουργηθεί και στο #reunite_cy.

1hmera

Στιγμιότυπο από την πρώτη γνωριμία των συμμετεχόντων στο σπίτι της συνεργασίας

 

sintonismos

Στιγμιότυπο από την πρώτη γνωριμία των συμμετεχόντων με τους συντονιστές του προγράμματος

24: #Reunite_cy. Αγαπητοί Τίτο και Berk συμμετέχετε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων των δυο κοινοτήτων που οργανώνουν η ΕΔΟΝ και η νεολαία του CTP. Πες μας λίγα λόγια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα και ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος; Ποιες ήταν οι μέχρι στιγμής εμπειρίες σας

Τίτος: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γεννήθηκε από την αναγκαιότητα και την επιθυμία των δυο οργανώσεων μας, CTP και ΕΔΟΝ, με σκοπό την φιλοξενία και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης και γνωριμίας νέων ανθρώπων, για να γνωριστούμε καλυτέρα με τα αδέρφια μας τα όποια βρίσκονται στην κατεχομένη πλευρά του νησιού. Μέσω δραστηριοτήτων των οποίων μας έχουν δώσει οι δυο οργανώσεις, αλλά και μέσω δικών μας πρωτοβουλιών, θα προσπαθήσουμε ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ να κτίσουμε μια γερή βάση, να βάλουμε τις ρίζες οι οποίες θα είναι μια αρχή για επανένωση της Κύπρου μας. Το πρόγραμμα έχει επίσης σαν στόχο την ανάληψη δράσεων μέσω της αποστολής, ο όποιος περιλαμβάνει θεματική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, όπως, το Κυπριακό Πρόβλημα, Κυπριακή Διαλεκτό, περιβάλλον και πολιτισμό αλλά και συγγραφή άρθρων από την εμπειρία μας και την δική των συντρόφων Κύπριων της κατεχόμενης πλευράς, την δημιουργία βίντεο, φωτογραφίες.
Οι μέχρι στιγμής εμπειρίες που απέκτησα εγώ τουλάχιστον, σαν Τίτος, μπορώ να πω ότι με έκαναν να δω διαφορετικά ορισμένες πτυχές τις οποίες είχα μερικώς λανθασμένες στην αντίληψη μου. Λόγου χάρη, το φαγητό. Ο πλείστος κόσμος έχει στην αντίληψη του ότι οι τούρκοι δεν τρώνε το χοιρινό, ότι τους το απαγορεύει η θρησκεία. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και μου ήρθε σαν έκπληξη, γιατί ο δικός μου φιλοξενούμενος το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν αν γίνεται κάποια από της δυο μέρες να φάμε σουβλάκια. Στην ερώτηση μου αν γίνεται να φάει χοιρινό, μου απάντησε φυσικά. Τότε κατάλαβα πως ότι μας μπόλιαζαν τόσα χρόνια οι γονείς μας ή τα σχολεία και η ιστορία για την κουλτούρα των ανθρώπων της Τ/Κ πλευράς, ήταν όλα εντελώς λανθασμένα.

Berk: Το Reunite_cy είναι ένα δικοινοτικό ειρηνικό πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί με πολλή προσοχή από τις δύο οργανώσεις, τη νεολαία του CTP και την ΕΔΟΝ, στο όνομα της ανασυγκρότησης της αρχικής ιδέας της Κύπρου. Κάθε συμμετέχοντας και ο συνεργάτης του σχηματίζουν μία «ομάδα», και κάθε ομάδα έχει διαφορετικούς στόχους που τονίζουν τις πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η εμπειρία μου με το πρόγραμμα μέχρι στιγμής είναι απόλυτα θετική! Η συμμετοχή μου με δίδαξε ήδη παρά πολλά για την διπλανή κοινότητα, τους ανθρώπους της και την ιστορία της. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι για μία μέρα ένιωσα πως είναι να ζω τη ζωή που έπρεπε: χωρίς σύνορα και ανάμεσα στους ειρηνόφιλους Κύπριους αδερφούς και αδερφές μου.

24:Ήδη διανύσαμε το πρώτο μέρος του προγράμματος μέσα από το οποίο τυχαία ήρθε στην επιφάνεια η δική σας ιστορία. Είσαστε «τόσο κοντά, αλλά τόσο μακριά» Τόσο κοντά, γιατί ζείτε στην ίδια γειτονιά αλλά τόσο μακριά, γιατί την γειτονιά σας την χωρίζουν τα οδοφράγματα. Πως είναι να γνωρίζεις έναν νέο της άλλης κοινότητας που ουσιαστικά είστε γείτονες;

Berk: Όταν έμαθα ότι ο Τίτος κι εγώ είμαστε γείτονες, ένιωσα σοκ και λύπη. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι αν δεν ήταν τα λάθη και οι αποφάσεις των προηγούμενων γενεών, ο Τίτος θα μπορούσε να ήταν ο καλύτερος μου φίλος. Μπορεί οι οικογένειες μας να έκαναν σούβλα την Κυριακή μαζί. Μπορεί να πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο και να παίζαμε μαζί κιθάρα. Οι ζωές μας είναι τελείως χωριστές, πριν ακόμη γεννηθούμε, για λάθη που δεν κάναμε εμείς. Η μοίρα μας αποφασίστηκε από γεγονότα που έγιναν πριν από 42 χρόνια. Ζώντας αυτή τη διαίρεση από τη γέννηση μου, δεν θέλω τα παιδιά μου ή τα παιδιά του Τίτου να σκέφτονται, να νιώθουν ή να ζήσουν τα ίδια πράγματα όπως εμείς, και γι’ αυτό σκοπεύω να εργαστώ μέχρι το μέλλον της Κύπρου να είναι καλύτερο.

Τίτος: Με τον φιλοξενούμενο μου τον Μπεργκ, παίξαμε τάβλι, ήπιαμε ζιβανία και ούζο, φάγαμε τα σουβλάκια μας, κάναμε τους περιπάτους μας μέχρι την πράσινη γραμμή εδώ στο Καιμακλί. Και συνειδητοποίησα μέσω του περιπάτου στην πράσινη γραμμή ότι το σπίτι του βρίσκεται ούτε 5 λεπτά από το δικό μου. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν βρίσκονταν τα οδοφράγματα της ντροπής και η πράσινη γραμμή στην μέση, τότε θα μπορούσε να ήμασταν κολλητοί, να ήταν αδελφικός μου φίλος. Πράγμα που οφείλω να πω ότι στέφθηκε με επιτυχία, από τις πρώτες κιόλας στιγμές που βρεθήκαμε και μιλήσαμε. Αυτό το «Άλλης Κοινότητας» το όποιο μας έχουν συνηθίσει να ακούμε τόσα χρόνια, για έμενα πλέον δεν υπάρχει. Ξέρω ότι έχω έναν αδελφό, βασικά όχι μόνο ένα, αλλά έχω αδέλφια, στην πλευρά του νησιού, τα οποία κάποια κακοποιά στοιχειά με δολίους τρόπους, δεν με αφήνουν να δω και να γνωρίσω.

24: Ανήκετε στη γενιά που δεν έζησε τον πόλεμο. Πως είναι όμως το να μεγαλώνεις στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης;


Τίτος: Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχα συνειδητοποιήσει τι πάει να πει αυτό το πράγμα, το τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Περισσότερο λόγω του ότι δεν ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα. Συγκεκριμένα έλεγα αυτοί που τα έκαναν, αυτοί να τα διορθώσουν. Στην πορεία κατάλαβα ότι ζουν στον κόσμο τους ορισμένοι, δεν κάνουν προσπάθεια για την επίλυση αυτού του προβλήματος, παρά μόνο τα κάνουν χειρότερα.

Berk: Μπορεί να μην έζησα τον πόλεμο, αλλά ακόμη αντιμετωπίζω τις συνέπειές του κάθε μέρα. Για παράδειγμα, ο Τίτος έχει ένα μικρό μαγαζί στη Λήδρας και παρόλο που είναι στην ίδια πόλη με το σπίτι μου, πρέπει να περάσω το οδόφραγμα για να επισκεφτώ τον φίλο μου που ζει και δουλεύει στον ίδιο δρόμο με μένα. Είναι τρομερό. Αλλά, η θετική πλευρά είναι ότι έχουμε ήδη 3 σημεία διέλευσης στη Λευκωσία και πιστεύω ότι έχουμε αρχίσει να ρίχνουμε τα εμπόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ακούγοντας τους περισσότερους ανθρώπους κοντά στα οδοφράγματα να μιλούν Ελληνικά, Τουρκικά και Αγγλικά ταυτόχρονα, μου δίνει ελπίδα και κάνω προσπάθεια να μάθω την όμορφη και… περίπλοκη Ελληνική γλώσσα.

24: Πολλά ακούγονται και στις δυο κοινότητες για το ζήτημα της επαναπροσέγγισης. Εσένα προσωπικά τι καθόρισε την θετική σου στάση στο ζήτημα της επαναπροσέγγισης;


Berk: Όσο υπάρχουν άνθρωποι, ειδικά σε τόσο μικρές κοινότητες όπως αυτή της Κύπρου, θα υπάρχουν και αρνητικές φήμες. Το λάθος είναι να πιστεύουμε σε αστήρικτες φήμες αντί για την πραγματικότητα και να έχουμε σκέψεις ή ελπίδες πάνω στο τι θα μπορούσε να είχε συμβεί ή τι είχε συμβεί στο παρελθόν. Αυτή η άγνοια είναι επικίνδυνη. Κρατάει πίσω τις κοινότητές μας και μας αποτρέπει να βλέπουμε για λύσεις με μελλοντικό πρόσημο. Όσο κι αν ο Τύπος επικεντρώνεται στους δύο ηγέτες για τη λύση, πιστεύω ότι η αλλαγή θα έρθει απευθείας από τους Κύπριους. Προγράμματα όπως το reunite_cy είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους καλύτερους τρόπους να επιταχύνουμε την επαναπροσέγγιση. Οι δικοινοτικές πρωτοβουλίες σε μεγαλύτερο εύρος, με φεστιβάλ, πικνίκ και οδοιπορικά επίσης βοηθούν στις αρμονικές σχέσεις μακροχρόνια.

Τίτος: Εδώ είναι που έρχομαι και λαμβάνω μέρος στο πρόγραμμα αυτό, το #Reunite_cy, και ευχαριστώ ιδιαίτερα την οργάνωση μου την ΕΔΟΝ για αυτή την τεράστια ευκαιρία που μου δίνει σαν στέλεχος, να λάβω μέρος σαν νέος στο πρόγραμμα αυτό, γιατί θα με βοηθήσει σαν άτομο να εξελιχτώ, να ωριμάσω σαν νέος και σαν άνθρωπος. Σκοπός μας είναι να ρίξουμε τα τείχη που μας χωρίζουν και να ενώσουμε την Κύπρο μας. Και το κυριότερο, εύχομαι στο μέλλον και εμείς με την σειρά μας, να βοηθήσουμε άλλα νέα άτομα να αποκτήσουν τις ίδιες εμπειρίες που θα αποκτήσουμε και εμείς μέσω του #Reunite_cy.

24:Σαφώς με την συγκεκριμένη προσπάθεια ασχολήθηκε τόσο ο τουρκοκυπριακός τύπος όσο και ο ελληνοκυπριακός τύπος. Υπήρξε κάτι που σε ώθησε ίσως να κάνεις δεύτερες σκέψεις για την συμμετοχή σου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Τίτος: Οφείλω να πω ότι εδώ και ένα μηνά που ενημερώθηκα για το #Reunite_cy, ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να μη συμμετάσχω στο πρόγραμμα, γιατί ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από τον καιρό που άρχισα να βλέπω διαφορετικά το όλο θέμα για τις σχέσεις Ε/Κ και Τ/Κ. Αν δεν άρχιζε από κάπου να γίνεται κάτι, τότε δεν θα γινόταν ποτέ. Γι’ αυτό και αρπάξαμε όλοι όσοι συμμετέχουμε την ευκαιρία αυτή, και πιστεύω ότι κανένας μας, και από τις δυο πλευρές, δεν είχε δευτέρες σκέψεις. Άλλωστε, είμαστε άτομα μορφωμένα, ταξιδεμένα και με σώας τας φρένας. Είμαστε άνθρωποι που τα πιστεύω μας, τα κάνουμε πράξεις. Δεν έχουμε αλλοιωμένες ή λανθασμένες ιδεολογικές απόψεις. Μορφωμένα όπως προανέφερα και με όρεξη για τον συγκεκριμένο σκοπό τον όποιο μας εμπιστευτήκαν. Όπως είπε και ο Μιγκέλ Ντε Ουναμουνο, «Ο φασισμός γιατρεύεται με το διάβασμα, και ο ρατσισμός με το ταξίδι».

Berk: Όλο το feedback που έχω λάβει μέχρι στιγμής δεν θα μπορούσε να είναι πιο θετικό και ενθαρρυντικό. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου είναι περήφανοι για μένα και η κοπέλα μου που είναι επίσης στο πρόγραμμα, με στήριξε πολύ για να συμμετέχω κι εγώ στο reunite_cy.

24:Τι θα ήθελες να μοιραστείς με τον «φιλοξενούμενο» σου που δεν του το έχεις πει μέχρι σήμερα; Ίσως κάποια σκέψη που θα ήθελες να την ακούσουν και οι νέοι της κοινότητας του;

 
Berk: Θα ήθελα να πω στον Τίτο ότι εύχομαι να μην ήταν τα πράγματα έτσι. Εύχομαι να είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να περνάμε σύνορα και να συμμετέχουμε σε προγράμματα. Εύχομαι να είχαμε συναντηθεί στο Καϊμακλί πριν από καιρό. Η νεολαία της Κύπρου πρέπει να αντιληφθεί ότι το νησί δεν είναι ούτε Ελληνικό ούτε Τουρκικό ούτε οτιδήποτε άλλο. Το νησί είναι Κυπριακό και θα παραμείνει Κυπριακό. Οι φήμες κατασκευάζονται από «στενόμυαλους» ανθρώπους που θέλουν να σπάσουν το πνεύμα της ειρήνης. Ο ρατσισμός είναι άχρηστος γιατί ανεξάρτητα από το πως φαινόμαστε, από το ποια γλώσσα μιλάμε ή με ποια σημαία ταυτιζόμαστε, είμαστε όλοι άνθρωποι. Έχουμε πολλά περισσότερα κοινά από ότι μπορεί να νομίζετε, ίσως και περισσότερα σε σχέση με την Τουρκία ή την Ελλάδα. Το να περνάς τα σύνορα δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε. Η άλλη πλευρά της γραμμής είναι ακόμη η χώρα ΣΑΣ, οι άνθρωποι στην άλλη πλευρά είναι ακόμη οι ανθρωποί ΣΑΣ. Kıbrıs’ta barış engellenemez!

Τίτος: Με τον φιλοξενούμενο μου, τον γείτονα μου, τον αδελφό μου τον Μπερκ, δεν έχουμε να μοιραστούμε τίποτα άλλο παρά μόνο το κοινό μας όραμα για απελευθέρωση του νησιού μας, να βγαίνουμε έξω στα καφέ, να συναντιόμαστε για φαγητό, να ζούμε μαζί όλοι χωρίς τον φόβο του Τούρκου Κατακτητή. Να μπορέσουμε επιτέλους όλοι μας, όχι μόνο εμείς, να ζήσουμε αρμονικά και ειρηνικά στουν τον τόπο πον καμένος, τζιεν θωρεί ποττε δροσιάν!! Και αυτό είναι ένα μήνυμα το όποιο πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας, νέοι και παλιοί, άλλα ιδιαίτερα εμείς οι νέοι, που θα είμαστε οι επόμενοι που θα δείξουμε στα παιδιά μας τα καλά αυτού του τόπου, όχι ότι μας ποτίζουν οι δάσκαλοι στα θρανία. «Μια γενιά που έζησε πόλεμο και κατοχή, δυστυχώς μεγάλωσε ανθρώπους με λανθασμένες αντιλήψεις…»