Τον εκφασισμό της Τουρκίας προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν (Video)


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Νέα απειλή κατά της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Ανησυχεί σοβαρά ο διεθνής παράγοντας.

Του Κώστα Γεννάρη

Σχέδιο πλήρους εκφασισμού της Τουρκία εφαρμόζει πλέον ο Ταγίπ Έρτογαν, επιχειρώντας να προσδώσει στην προσπάθεια του μαζικό και καθολικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή λαϊκών μαζών.

Συγκεκριμένα, πέρα από τα φαινόμενα αύξησης και διεύρυνσης του αυταρχισμού του καθεστώτος, επιχειρεί τώρα την οργάνωση της αντίδρασης στις επίσης αυξανόμενες εκδηλώσεις λαϊκής αντίδρασης με την οργάνωση ενός κινήματος κατά των επικριτών του καθεστώτος. Επιχειρείται η οργάνωση ενός κινήματος που να αγκαλιάσει δυνάμεις πολύ ευρύτερα του κόμματος του, του ΑΚΡ, με άξονα την ανάγκη για προάσπιση της πατρίδας από τους δήθεν εξωτερικούς εχθρούς που υποτίθεται ότι την απειλούν άμεσα. Στόχος είναι από τη μια να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική του Έρτογαν και κατά δεύτερο να οργανωθεί μια λαϊκή στήριξη της πολιτικής του με ένα λαϊκό μέτωπο κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Η στρατολόγηση φαίνεται να έχει αρχίσει με την ετοιμασία, διανομή και προβολή ενός επαγγελματικού και άρτια φτιαγμένου βίντεο που «παίζει» με τον πατριωτισμό και τις εθνικές ευαισθησίες των Τούρκων. Το τρίλεπτο φιλμάκι έχει αξιώσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων διανοουμένων και δημοσιογράφων, μιας τέλειας χολιγουντιανής παραγωγής. Και το υπογράφει το ίδιο το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού.

Το φιλμάκι αρχίζει με ένα εντυπωσιακό τρόπο. Μια τεράστια τουρκική σημαία κυματίζει από ένα εξίσου τεράστιο ιστό πάνω από την Κωνσταντινούπολη στους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου. Ξαφνικά εμφανίζεται μια τρομερή φιγούρα στα μαύρα και με ένα λοστό σπάζει τον μηχανισμό έπαρσης της σημαίας, η οποία αρχίζει να πέφτει στο κενό σε αργή κίνηση υπό τα βλέμματα τρομοκρατημένων πολιτών. Εκείνη τη στιγμή ακούεται η φωνή του Έρτογαν να απαγγέλλει τον εθνικό ύμνο και συγκεκριμένα τη εξής στροφή: 

Φίλε! Μην αφήσεις αυτούς τους αχρείους στη χώρα μου!

Προστάτεψε την με το κορμί σου, σταμάτησε αυτή την επαίσχυντη εισβολή.

Οι μέρες που σου υποσχέθηκε να σου δώσει ο Θεός δεν θα αργήσουν. 

Ποιος ξέρει, ίσως έρθουν και αύριο, ίσως και νωρίτερα.

Και βεβαίως στο άκουσμα αυτής της έκκλησης Τούρκοι από όλα τα λαϊκά στρώματα παρατούν τα πάντα και τρέχουν προς το γιγαντιαίο ιστό με την τουρκική σημαία. Τίποτα δεν τους σταματά, ούτε τα νερά του Βοσπόρου. Μαζεύονται όλοι γύρω από τον ιστό και ο ένας στους ώμους του άλλου σκαρφαλώνουν για να φτιάξουν μια τεράστια πυραμίδα, μια σκηνή που θυμίζει, κατά τους Τούρκους διανοουμένους την σκηνή του πύργου των ζόμπυ στη χολιγουντιανή ταινία «World War Z». Στην κορυφή ένας νεαρός πηδά και αρπάζει το σχοινί τα σημαίας και πέφτει στο κενό, αλλά την υψώνει και πάλι. Και το μήνυμα βεβαίως ξεκάθαρο: Όσοι επιτίθενται κατά του Έρτογαν δεν επιτίθενται μόνο εναντίον του, αλλά επιτίθενται κατά της πατρίδας και οι Τούρκοι πατριώτες πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τους απεχθείς αυτούς εχθρούς.

Η επιστροφή του Έρτογαν στην ακραία εθνικιστική προπαγάνδα την οποία χρησιμοποίησε ευρύτατα όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και είχε φυλακιστεί για ακραία εθνικιστικά ποιήματα όπου παρουσίαζε τους μιναρέδες ως τις κεφαλές πυραύλων που θα χρησιμοποιούσε για να επιτύχει του σκοπού του, σημειώνεται από τις αρχές του 2013. Τότε που ξένοι και ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν εντυπωσιαστεί από την πρωθυπουργία Έρτογαν και είχαν βιαστεί να χαρακτηρίσουν την «επανάσταση» του ως υπόδειγμα ισλαμικής δημοκρατίας (!) και πρότυπο για τις μουσουλμανικές χώρες, και που σήμερα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το επόμενο βήμα του Έρτογαν.

Το φασιστικό πρόσωπο του Ταγίπ Έρτογαν άρχισε να αποκαλύπτεται όταν οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν να αμφισβητούν και τη σοφία του και τον έλεγχο που ασκούσε στα κοινοτικά τους όργανα, στην οικονομία τους και τη ζωή τους πριν μερικά χρόνια, μαζικότατες διαδηλώσεις. Το 2013 εκδηλώθηκε ακόμα πιο ωμά έναντι των διαδηλωτών του πάρκου Γκαζί. Ο ‘Ερτογαν σε εκείνη την περίπτωση προσπάθησε να παρουσιάσει τους διαδηλωτές ως κινούμενους από ξένους με στόχο να ανακόψουν την πρόοδο της Τουρκίας, και όχι ως απλούς και οργισμένους με την πολιτική του διαδηλωτές. Ένας Τούρκος δημοσιογράφος τότε, ο Yigit Bulut έγραψε ευθέως ότι οι διαδηλώσεις ενισχύονταν παρασκηνιακά  από τις γερμανικές αερογραμμές Lufthansa με στόχο την αποδυνάμωση των … Τουρκικών Αερογραμμών.  Αμέσως μετά διορίστηκε σύμβουλος του Έρτογαν!

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Έρτογαν κήρυξε τον πόλεμο στον πρώην σύμμαχο του  Φετουλάχ Γκιουλέν και το ομώνυμο κίνημα του, γεγονός που είχε ανοίξει το κεφάλαιο της διαφθοράς που έγγιζε και την οικογένεια του αλλά εκτός και από στενούς συνεργάτες του και τον ίδιον τον Έρτογαν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και το κόμμα του παρουσίασαν τις εξελίξεις όχι απλώς ως ένα εσωτερικό θέμα, αλλά ως μια διεθνή συνωμοσία του σε βάρος του, της οποίας οι οπαδοί του Γκιουλέν ήταν απλώς τυφλά όργανα. Το γεγονός ότι ο Γκιουλέν ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, υιοθετώντας μια ήπια σχετικά στάση έναντι του Ισραήλ, προβλήθηκε από τον Έρτογαν και το στρατόπεδο του ως απόδειξη ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Σιωνιστών!

Τον περασμένο Φεβρουάριο η οργάνωση της Κωνσταντινούπολης του κόμματος του Έρτογαν εξέδωσε όλες οι θεωρίες και δήθεν πληροφορίες για τον δάκτυλο των ξένων που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, σε ένα βιβλιαράκι με τίτλο «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία». Και στον πρόλογο του κειμένου, επισημαίνονται και τα εξής: «Όποτε η Τουρκία απελευθερώνεται από τα δεσμά της και στέκει όρθια, κάποιες εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις ενοχλούνται και ενορχηστρώνουν τα γνωστά τεχνάσματα. Τα γεγονότα του Πάρκου Γκαζί, οι λεγόμενες έρευνες κατά της διαφθοράς αποτελούν μέρος αυτών των τεχνασμάτων. Στόχος είναι να ανακοπεί η πρόοδος της Τουρκίας και να πληγεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας και ο Ταγίπ Έρτογαν ώστε να δημιουργηθεί μια Τουρκία χωρίς αυτόν.»

Οι εκτιμήσεις των ξένων που παρακολουθούν τις εξελίξεις είναι ότι πρόκειται για φαινόμενα που αποκαλύπτουν τις προσπάθειες του Ταγίπ Έρτογαν να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τον αυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος του, καταφεύγοντας στον εκφασισμό της κοινωνίας. Τόσο ντόπιοι σχολιαστές όσο και ξένοι αναλυτές, διασυνδέουν τις προθέσεις του Έρτογαν με τη δραστηριότητα της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή (σχέσεις με Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, Συρία, αλλά και με το Ιράν, βλέψεις για ανάληψη ρόλου κηδεμόνα στην περιοχή, κλπ) αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες τόσο για το επόμενο βήμα της Τουρκία, αλλά και για τις συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή.

Κώστας Γεννάρης