Απ. Νικολάου : «Η στείρα άρνηση χωρίς προτάσεις και εισηγήσεις καταντά ανεύθυνος λαϊκισμός από τους πολιτικούς»

{loadposition ba_textlink}

Της Αλεξίας Καφετζή

Ο Απόστολος Νικολάου υποψήφιος βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού μιλά στην «24» για την κρίση στην πολιτική, την απαξίωση στους θεσμούς και τους νέους.

Είναι 42 ετών και κατάγεται από τον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό όπου ζει μέχρι σήμερα. Είναι νυμφευμένος με την Πηνελόπη και έχουν τρείς κόρες. Λογιστής στο επάγγελμα, έχει δουλέψει επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα σε ξένες εταιρείες μεγάλης εμβέλειας στον χώρο των ναυτιλιακών, των διεθνών υπηρεσιών και των διεθνών οικονομικών. Από το 2009 διατηρεί μαζί με την σύζυγο του την δική τους εταιρεία Λογιστικών Υπηρεσιών.

24. Τι σας ώθησε να κατέλθετε σαν υποψήφιος στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές του Μάη;

«Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι πολιτικός και αυτό το λέω με υπερηφάνεια με δεδομένη την ρετσινιά που φέρει πλέον η λέξη. Παραμένω όμως βαθύτατα πολιτικοποιημένος γι’ αυτό άλλωστε και αποδέχτηκα την ευκαιρία να κατέλθω ως υποψήφιος βουλευτής. Η ενεργή ανάμειξη σε όσα μας αφορούν καθημερινά είναι κάτι που με απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Αν οι νέοι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν μένουν αμέτοχοι δεν είμαι σίγουρος αν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο σύστημα αξιών με αξιοκρατία και ασφάλεια για τους πολίτες. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να μπουν στην Βουλή άνθρωποι με εμπειρία και πεποιθήσεις, άνθρωποι με αντοχές και διάθεση για σκληρή δουλειά. Γι’ αυτό κατεβαίνω σε αυτές τις εκλογές. Σηκώνω τα μανίκια και με καθαρά χέρια είμαι έτοιμος να συμβάλω με την εμπειρία και τις αξίες μου ώστε να γίνει καλύτερη η πατρίδα και η καθημερινότητα μας.»

24. Γιατί με τη Συμμαχία Πολιτών;

«Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αποδέχτηκα την πρόταση που μου έγινε να κατέβω με την Συμμαχία είναι ότι η πολιτική ανανέωση δεν μπορεί να είναι σλόγκαν εσωτερικής κατανάλωσης. Οφείλει να γίνεται πράξη κάθε μέρα και η Συμμαχία το εκφράζει με μια διαφορετική αλλά στεντόρεια φωνή. Επιτρέψτε μου να σας πω με ειλικρίνεια ότι εάν εκλεγώ, θα υπηρετήσω το αξίωμα του Βουλευτή με την σοβαρότητα που του αναλογεί. Ανήκω στην Συμμαχία Πολιτών γιατί εκπροσωπεί την αλλαγή μέσω υπεύθυνων και ικανών πολιτών με γνώση και διάθεση για προσφορά. Επίλεκτοι και αξιόλογοι υποψήφιοι με επίκεντρο τον άνθρωπο και το καλό της πατρίδας.»

24. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική σκηνή του τόπου;

«Είναι σημαντικό ο καθένας μας να αισθανθεί την ευθύνη του ως ενεργός πολίτης. Η στείρα άρνηση χωρίς προτάσεις και εισηγήσεις καταντά ανεύθυνος λαϊκισμός από τους πολιτικούς. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των κακώς εχόντων στον τόπο μας και στην κοινωνία μας. Φτάνει να αποτινάξει τα κομματικά στεγανά που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ. Φτάνει να πράξει υπεύθυνα ο καθένας στον τομέα του.

Χρειαζόμαστε βουλευτές που να έχουν αφομοιώσει τα πολιτικά και αξιακά κεκτημένα της κοινωνικής ισότητας, του κράτους δικαίου και της ανοιχτής κοινωνίας. Να είναι σε ετοιμότητα να θέσουν το δημόσιο συμφέρον μακριά από τον λαϊκισμό και τις ανεδαφικές λύσεις. Και βέβαια να αντιλαμβάνονται βασικές θέσεις αρχής για να προασπιστούν ουσιαστικά τα συμφέροντα της Κύπρου μας. Υπάρχει μεγάλη ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον πολιτικό πολιτισμό της τεκμηριωμένης διαφωνίας και στην οχλαγωγία των τηλεοπτικών πλατό. Υπάρχει επίσης μεγάλη ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αληθινή κοινωνία των πολιτών και στην κοινωνία της ατζέντας και των ημετέρων συμφερόντων. Η δημοκρατία θα έπρεπε να είναι έμβλημα ενός μικρού αλλά σοβαρού κράτους που θα έπρεπε να δίνει μάχες για την ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής όλων των πολιτών του. Μόνο έτσι γίνεται επιτυχώς μια κοινωνία μηχανή ευκαιριών και κινητικότητας για τους οικονομικά αδύναμους και μοχλός για την προοδευτική ανάπτυξη της χώρας.

Για να διασφαλιστεί η απόλυτη ισονομία και το αίσθημα του κοινού δικαίου μετά την σωρεία αποκαλύψεων σκανδάλων, πρέπει να πάρουμε τολμηρές και γενναίες αποφάσεις. Αρχικά πρέπει να γίνει αναθεώρηση των προνοιών του Συντάγματος για την βουλευτική ασυλία ώστε οι Βουλευτές να αισθάνονται υπόλογοι για την κάθε τους πράξη. Στο δημόσιο επίσης πρέπει να αλλάξει η παρωχημένη νοοτροπία των καρεκλοκενταύρων σε υψηλόβαθμες θέσεις που κινούν τα νήματα μέσω κομματικών διασυνδέσεων κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα αυστηρό και λειτουργικό τρόπο ελέγχου αλλά και συνεχείς αξιολογήσεις. Ρεαλιστικά σε κανένα κράτος δεν μπορείς να εξαλείψεις την διαφθορά απόλυτα – το βλέπουμε και με τις αποκαλύψεις σκανδάλων σε χώρες πολύ πιο σοβαρές από εμάς. Η διαφορά έγκειται στην λειτουργία των θεσμών που αργά ή γρήγορα θα εντοπίσουν τι πήγε λάθος και οι υπαίτιοι θα πληρώσουν γι’ αυτό. Μόνο έτσι μπορεί να επιταχυνθεί η εξυγίανση οργανισμών και προβληματικών λειτουργικών διαδικασιών ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και κυρίως η αδιαφάνεια και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια απαιτείται και μια σαρωτική αλλαγή κουλτούρας στην κοινωνία η οποία δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο. Το οφείλει στον εαυτό της. Μόνο έτσι θα μειωθεί και η μεγάλη απαξίωση στους πολιτικούς που κυριαρχεί κυρίως στους νέους.»

24. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους νέους που έχουν απογοητευθεί από την σημερινή κατάσταση;

«Μιλώντας για τους νέους μας πώς να μην αποστρέφονται οι νέοι ένα ολόκληρο σύστημα, αφού επιστρέφουν από σπουδές επί σπουδών και βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα χρόνια; Έτσι, δυσκολεύονται να αποκτήσουν πείρα και να χτίσουν γρήγορα ένα βιογραφικό που να τους εξασφαλίζει μια θέση αντίστοιχη των δεξιοτήτων, των προσόντων και των προσδοκιών τους. Και στις μεγαλύτερες ηλικίες των 40 και 50 τα πράγματα είναι εξίσου κακά εάν όχι χειρότερα. Η δική μου γενιά βίωσε την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη μιας Κύπρου γεμάτης ευκαιριών, γενναιόδωρων και μεγαλεπήβολων σχεδίων. Κάθε γενιά όμως, θέλει να μπορεί να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Πρόκειται για απαίτηση διόλου ακατανόητη αν αναλογιστούμε την ανθρώπινη φύση και την εξελικτική μας δράση ως είδος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς για την τωρινή γενιά νέων αφού στην περίοδο που βιώνουμε κυριαρχεί το ακριβώς αντίθετο. Οι νέοι Κύπριοι και Κύπριες αντιμετωπίζουν δυσμενείς προοπτικές και επαγγέλματα που αρκούν για το παρόν αλλά όχι για το μέλλον.
Στο επίκεντρο της κρίσης στη χώρας μας, ο κοινωνικός ιστός κατά βάση πλήττεται ανεπανόρθωτα αν το πιο δημιουργικό του μέρος δεν βρίσκει ευκαιρίες να εργαστεί. Η συνεχής αύξηση της μετανάστευσης στο εξωτερικό μειώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο της Κύπρου (το λεγόμενο brain drain) και ο δυνητικός ρυθµός οικονομικής ανάπτυξης πέφτει συνεχώς.»

24. Τι πιστεύετε είναι αυτό που λείπει από τον πολιτική σκηνή της Κύπρου και δημιουργεί ενδεχόμενα αυτή την αποστροφή της κοινωνίας προς τους θεσμούς και τα κόμματα;

«Στην διαδικασία αντιμετώπισης των δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων αλλά και του ευρύτερου ελλείμματος στην αγορά η ύφεση παρατείνεται, οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται και ασφαλώς η δημοσιονομική προσαρμογή φαντάζει ολοένα και λιγότερο αποτελεσματική. Η ανεργία όμως απαιτεί μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά τις ανεργίας τόσο καθηλώνεται η εγχώρια ζήτηση στην αγορά και τόσο γίνεται πιο δύσκολη η επιστροφή στην οικονομική ευημερία. Οι καταναλωτές μαζεύονται αφού φοβούνται να ξοδέψουν και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν αρκετά. Πρόκειται για το εξής παράδοξο και φαύλο σχήμα: αν η οικονομία δεν μεγαλώνει δεν θα υπάρχουν άλλες θέσεις εργασίας. Χωρίς νέες θέσεις εργασίας η οικονομία δεν θα μεγαλώνει.
Χρειαζόμαστε λοιπόν πολιτικές που να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των μνημονιακών εφαρμογών και κυρίως βεβαίως την διάλυση του ανθρώπινου δυναμικού όπως συντελείται από την παρατεταμένη περίοδο ανεργίας σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες του ενήλικου πληθυσμού. Ας στοχεύσουμε λοιπόν στην επένδυση πόρων, κρατικών αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που να δίνουν κίνητρα σε εργοδότες προς την αύξηση του παραγωγικού τους ανθρώπινου δυναμικού. Για παράδειγμα κινητήριες και ενθαρρυντικές πολιτικές που να οδηγούν στην δημιουργία entry-level θέσεων για τους νέους και τις νέες μας. Έτσι αυξάνεται και η εμπειρία τους ώστε να τους επιτρέπεται η μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη. Ένα άλλο καλό σχέδιο είναι η μέριμνα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων ή και άλλων διευκολύνσεων για νέες επιχειρήσεις όπως οι start-up που συνδυάζουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και τεχνολογική ανάπτυξη. Το μεγάλο θέμα είναι ότι η προοπτική για αισθητή μείωση της ανεργίας δεν μπορεί να βασίζεται μόνο πάνω στα ευχολόγια. Κάποιος πρέπει να δώσει πρακτικές λύσεις και εισηγήσεις γι’ αυτό και μιλώ σε αυστηρά τεχνοκρατικό επίπεδο. Αυτά θέλει να ακούσει ο κόσμος από τους υποψηφίους. Λύσεις σε προβλήματα γιατί από κούφια λόγια έχει χορτάσει.»

24. Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες σε σχέση με τις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές 2016;

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω από το δικό μου μετερίζι είναι να μην καταδεχτούν οι πολίτες να επιλέξουν την αποχή στις 22 του Μάη. Η βασική αρχή της δημοκρατίας δίνει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα του να εκλέγει τους αντιπροσώπους του μέσω της ψήφου του. Όσο μεγάλη και αν είναι η οργή και η απαξίωση για το πολιτικό μας σύστημα η αποχή δεν μπορεί να δράσει ως τιμωριτική πρακτική. Δίνεται σε όλους τους Κύπριους η ευκαιρία να επιλέξουν τους επόμενους αντιπροσώπους τους. Είδαμε τι έκανε μέχρι σήμερα το κομματικό κατεστημένο. Ας συμπορευτούμε όλοι αλλιώς τώρα. Η επιλογή και το κριτήριο μπορεί και πρέπει να είναι μόνο ένα. Να επιλέξει ο πολίτης τον πολιτικό χώρο και τα άτομα που θα παλέψουν για την ποιότητα ζωής του και για την επανένωση του νησιού με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες χωρίς να παραδίνεται αμαχητί. Αυτή την Κύπρο θέλουμε.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία.