Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ : Ασφαλιστική εταιρεία με μεθόδους Έρντογαν

{loadposition ba_textlink} 

Γυναίκα υπάλληλος στην Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ, της οποίας σεβόμαστε την επιθυμία να μην γνωστοποιηθεί το όνομα, που εργάστηκε αδιάλειπτα για είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, υπηρετώντας την εταιρία από διάφορα πόστα, απολύθηκε μονομερώς και άμεσα από την Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ, παραβιάζοντας κατάφορα τη συλλογική σύμβαση με την Ε.Τ.Υ.Κ . Να σημειώσουμε επίσης ότι η εν λόγω πρώην πλέον υπάλληλος ήταν η Εκπρόσωπος των εργαζομένων της Εθνικής στην Ε.Τ.Υ.Κ., κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση της εταιρίας.

Διερωτόμαστε λοιπόν, πόση ασφάλεια πρέπει να νοιώθουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ, τόσο όσον αφορά την «σιγουριά» της θέσης εργασίας τους, όσο και για την ελάχιστη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων που υποτίθεται θα έπρεπε αδιαμφισβήτητα να έχουν.

Σύμφωνα με έγκυρα διασταυρωμένες πηγές της «24» η Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ, προέβηκε σε απόλυση υπαλλήλου της με είκοσι δυο χρόνια προϋπηρεσία και ταυτόχρονα κατάγγειλε αδίκως τον διορισμένο δικηγόρο της πρώην υπαλλήλου στον Γενικό Εισαγγελέα, γιατί «τόλμησε» να την εκπροσωπήσει. Η «μοναδική» αυτή για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση, φανερώνει πρωτάκουστες νοοτροπίες και πρακτικές ασφαλιστικής εταιρείας και αναδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο τόσο αυτών που την διοικούν όσο και αυτών που θα έπρεπε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να την ελέγχουν.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία εν έτη 2016 τερμάτισε μονομερώς την εργοδότηση υπαλλήλου της μετά από 22 χρόνια εργασίας παραβιάζοντας εξόφθαλμα τη συλλογική σύμβαση με την ΕΤΥΚ και αρνείται να λάβει μέρος σε διαιτησία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, απαξιώνοντας τα πάντα και τους πάντες, μέχρι και τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων.
Και ενώ θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι είναι θεμιτό από την Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ ως εργοδότης να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως πιστεύει καλύτερα, οι ενέργειες που ακολούθησαν δείχνουν προσπάθεια τρομοκρατίας και φίμωσης της πρώην υπαλλήλου της και αποκλεισμού του διορισμένου δικηγόρου της.

Συγκεκριμένα η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία:
– κατάγγειλε αόριστα, αδίκως και παράλογα τον διορισμένο δικηγόρο της πρώην υπαλλήλου της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για δήθεν πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, διότι τόλμησε να υπερασπιστεί να δικαιώματα της πελάτισσας του και να αποστείλει επιστολή στην ασφαλιστική εταιρεία διαβιβάζοντας τις θέσεις και τις εύλογες απαιτήσεις της.
– επιχειρεί να επέμβει στην ελεύθερη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος εκφοβίζοντας τον δικηγόρο με καταγγελία για κατά φαντασία πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα γιατί τόλμησε ως αντίδικος της να υπερασπιστεί τα δίκαια της πελάτισσας του και να τα προασπίσει με επιχειρήματα διαβιβάζοντας στην ασφαλιστική τις οδηγίες της πελάτισσας του να δημοσιεύσει το θέμα στα ΜΜΕ, το οποίο πολύ ορθά επισημαίνει ότι είναι θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος.
– στην ουσία δεν ανέχεται την αντιδικία και την αντίθετη άποψη και λογοκρίνει τον διορισμένο δικηγόρο κ. Θεοφάνη Ανδρέου, ο οποίος έπραξε το αυτονόητο καθήκον του προς την πελάτισσα του διαβιβάζοντας τις εύλογες θέσεις, προθέσεις και απαιτήσεις της πελάτισσας του.
Ο Δικηγόρος κ. Θεοφάνης Ανδρέου απάντησε στον Γενικό Εισαγγελέα και διόρισε δικηγόρο του τον κ. Χαράλαμπο Καραπατάκη, για να κινηθεί δικαστικώς εναντίον της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου) Λτδ και της κυρίας Άντρης Καραϊσκάκη εσωτερικής νομικής συμβούλου της Εταιρείας για συκοφαντική δυσφήμιση, επιζήμια ψευδολογία, κακόβουλη δίωξη και για παραβίαση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της γνώμης, τα οποία προστατεύονται από το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Άρθρο 19 του Συντάγματος.

Μιλήσαμε με τον δικηγόρο κ. Χαράλαμπο Καραπατάκη ο οποίος μας εξήγησε με απλά λόγια τα εξής:
«κανένας δικηγόρος δεν επιτρέπεται να λογοκρίνεται από κανένα όταν κοινοποιεί στην άλλη πλευρά τις θέσεις, τις απαιτήσεις και τις προθέσεις του πελάτη του κατ’ εντολή του τελευταίου και εάν αυτό γινόταν κανένας δικηγόρος δεν θα μπορούσε να ασκήσει ελεύθερα το επάγγελμα του και κανένας πολίτης δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τα αστικά του δικαιώματα».
Συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία ο κάθε δικηγόρος ως ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει πάντοτε να ενεργεί ελεύθερα προς το συμφέρον του πελάτη του και δεν επιτρέπεται και σίγουρα ούτε είναι θεμιτό ο αντίδικος του να τον καταγγέλλει κάθε φορά που αναλαμβάνει υπόθεση εναντίον του».
Τόνισε μάλιστα ότι «Κάτι τέτοιο αποτελεί τουλάχιστον λογοκρισία και παραβίαση αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της γνώμης και ο συνάδελφος κ. Θεοφάνης Ανδρέου οφείλει και πρέπει να προασπιστεί το δικαίωμα του προς διασφάλιση της ελευθερίας του δικηγορικού επαγγέλματος καταχωρώντας εύλογα αγωγή εναντίον της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου) Λτδ και της κας Άντρης Καραϊσκάκη».

Η Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ δεν έμεινε μέχρι την καταγγελία εναντίον του δικηγόρου. Στις 6 Μαΐου καταχώρησε την αγωγή υπ΄ αριθμό 2418/2016 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον της πρώην υπαλλήλου της σε μια απέλπιδα προσπάθεια της να σταματήσει την δημοσίευση της υπόθεσης. Διεκδίκησε εναντίον της με μονομερή αίτηση απαγορευτικό διάταγμα που να την διατάσσει να μην δημοσιεύσει την υπόθεση της, αποτυγχάνοντας όμως να το εξασφαλίσει.

Θέλοντας να δώσουμε βήμα, για να εκφέρει την άποψη της και η άλλη πλευρά, επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου) Λτδ κ. Ευθύμιο Φλουρέντζου. Ο κ. Φλουρέντζου, αφού μας επιβεβαίωσε τα γεγονότα της απόλυσης της πρώην υπαλλήλου της ασφαλιστική εταιρείας, την καταγγελία εναντίον του δικηγόρου της και την αγωγή, προσπάθησε παράλληλα να μας πείσει να μην δημοσιεύσουμε οτιδήποτε «απειλώντας» μας έμμεσα με αγωγή. Του αναφέραμε ότι το θέμα είναι δημοσίου ενδιαφέροντος και εάν έχει να προσθέσει οτιδήποτε μπορεί να μας το αναφέρει.

Η απάντηση που πήραμε με αυταρχικό ύφος περιορίστηκε σε έξι λέξεις : « Η υπόθεση δεν είναι δημοσίου ενδιαφέροντος». 
Με αφορμή αυτή την πρωτάκουστη υπόθεση εύλογα γεννούνται τα πιο κάτω ερωτήματα:
1. Τι είναι αυτό που φοβάται η Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ και προσπαθεί με κάθε μέσο να αποφύγει την δημοσίευση της υπόθεσης;
2. Πως γίνεται μια επιχείρηση και δει ασφαλιστική εταιρεία να μην ανέχεται θέσεις, απόψεις και απαιτήσεις πρώην υπαλλήλου της που απολύει μετά από 22 χρόνια;
3. Πως γίνεται μια επιχείρηση και δει ασφαλιστική εταιρεία να μην ανέχεται καν τον δικηγόρο που εκπροσωπεί πρώην υπάλληλο της και διαβιβάζει κατ’ εντολή της τελευταίας τις θέσεις και τις απόψεις της;
4. Τι νοοτροπίες έμπρακτα δείχνει ότι συμμερίζεται, εκκολάπτει και ακολουθεί η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία με την λογοκρισία που πράττει ενάντια στην πρώην υπάλληλο της και στον δικηγόρο της τελευταίας;
5. Πως η ασφαλιστική βιομηχανία ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές;

Θεωρούμε υποχρέωση μας να τονίσουμε ότι, ως ελεύθεροι πολίτες και δημοσιογράφοι αναγνωρίζουμε το αυτονόητα δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου και του τύπου και την τεράστια σημασία τους σε μια δημοκρατική κοινωνία η οποία επιβάλλεται να προστατεύει τον πλουραλισμό, την ανεκτικότητα, την πολυφωνία και την ευρύτητα πνεύματος και αντίληψης. Άλλωστε η βασική εγγύηση της δημοκρατίας είναι ο ενημερωμένος πολίτης όπως αναγνώρισε αιώνες πριν ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο του.
Με αυτό ως υπόβαθρο, οφείλουμε ως κοινωνία να καυτηριάζουμε αυτούς που τα καταπατούν και επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και φίμωσης.